Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Ezek a műemlékek vannak veszélyben világszerte

Egy athéni temető, egy nagy-britanniai buszpályaudvar, a perui Nasca-vonalak és a coventryi székesegyház romjai is szerepelnek a világ leginkább veszélyeztetett műemlékei között - közölte szerdán egy nonprofit szervezet.
A New York-i székhelyű Nemzetközi Műemlék Alap által összeállított listán 41 ország 67 kulturális öröksége található.

Bonnie Burnham, az alap elnöke szerint a 2012-es felsorolásban megjelölt helyszínek arról tanúskodnak, hogy világszerte egyensúlyozni kell az érintett helyszínek, illetve a közösségek szociális, gazdasági és környezeti érdekei között. "Míg a fent említett műemlékek történelmiek, sok olyan is van közöttük, amely az emberek életének szerves része, és mindennap érintkezésbe kerül velük. A lista arra a kollektív szerepre emlékeztet minket, amelyet a Föld és emberi öröksége intézőjeként betöltünk" - mondta.

A felsorolt helyszínek között van az ókori athéni temető, a görög főváros legrégebbi temetője, amelyben az elmúlt századok kiemelkedő görög alakjainak sírjai találhatók. Az alap szerint az elhanyagolás miatt restaurációs munkákra szorul.

A nagy-britanniai Preston buszpályaudvara valaha a világ legnagyobbika volt, és most városrendezés miatt le akarják bontani. A szervezet listáján két modern brit létesítménnyel, a birminghami Központi Könyvtárral és a londoni South Bank Centre-rel együtt szerepel.

A rosszul szervezett idegenforgalom miatt vannak veszélyben a perui Nasca-vonalak. Az K.e. 500 és K.u. 500 között keletkezett vonalakat 1994-ben vették fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete (UNESCO) világörökség-listájára.

A listán található több, földrengés sújtotta helyszín Japánban, Új-Zélandon és Haitin.

A Nemzetközi Műemlék Alap 1996 óta állítja össze veszélyeztetettségi listáját, amelyre azóta 132 ország 688 műemléke került fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az Apple társalapítója, Steve Jobs

Jobs először 2004-ben jelentette alkalmazottjainak, hogy rákos, és 2009-ben titokban májátültetésen esett át. Tovább olvasom