Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Ezrek az első prágai Meleg büszkeség napi menetben

Több ezren vettek rész Prágában szombaton az első meleg büszkeség napi menetben.
A tüntetők, közülük többen jelmezben, sípokkal és zászlókkal, akik a homoszexuálisok és leszbikusok jogainak védelmében és a toleranciára felszólítva jöttek el a megmozdulásra, a városközpontban lévő Köztársaság téren gyülekeztek a szemerkélő esőben.

"Azért jöttünk, hogy támogassuk cseh barátainkat. Ez fontos számukra, a mi számunkra, egész Európa számára" - jelentette ki a magát Ryszardként megnevező 45 éves wroclawi lakos, kezében vörös-fehér lengyel nemzeti zászlóval és szivárványszínű esernyővel.

A tarkabarka menet kisteherautókra erősített hangszórókon át sugárzott tánczene hangjára végigvonult több prágai főutcán. A menet a Moldva folyón lévő Lövész-szigeten ér véget az esti órákban, koncertekkel, különböző rendezvényekkel.

A prágai meleg büszkeség napját Bohuslav Svodoba prágai főpolgármester (Polgári Demokrata Párt) védnöksége alatt tartják. Gesztusa heves bírálatot váltott ki több cseh politikus, közöttük Václav Klaus államfő és közeli munkatársa, Petr Hajek részéről. Ez utóbbi politikus "deviáns állampolgároknak" nevezte a homoszexuálisokat, az államfő is bírálta a polgármestert a rendezvény megtartásáért.

A homoszexuálisok és leszbikusok menetét nyíltan ellenző Fiatal Kereszténydemokraták és más konzervatív csoportok, közöttük a Ladislav Batora, az oktatási minisztérium osztályvezetője vezette D.O.S.T. szombaton homoszexuálisellenes "családi menetet", a jobboldali szélsőséges Társadalmi Igazságosság Munkáspártja (DSSS) pedig ellentüntetést szervezett "a hagyományos értékek védelmében".

A tüntetők és az ellentüntetők közötti rend fenntartására mintegy 300 rendőrt mozgósítottak. Incidensekről nem érkezett jelentés.

A jobboldali szélsőségesek 2008-ban Brnóban, az ország második legnagyobb városában rátámadtak egy homoszexuális felvonulásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz a francia utakon! 650 kilométer hosszan alakultak ki dugók

Teljesen felborult a közúti közlekedés rendje szombat délre Franciaországban. Tovább olvasom