Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Ezrek búcsúztak a meggyilkolt rasszista vezetőtől

Az apartheid-korszak dél-afrikai himnuszát énekelve, több ezer híve búcsúztatta pénteken Ventersdorpban a fehér felsőbbrendűséget hirdető Eugene Terrebalanche-t, akit két fekete farmmunkása gyilkolt meg.
A szertartást a rendőrség nagy erőkkel biztosította, a levegőben helikopterek köröztek. A férfiak közül sokan álcaruhát és oldalfegyvert viseltek, a lányok felvették vasárnapi ünneplőjüket. Terreblanche zárt koporsóját a templomban az általa alapított Afrikáner Ellenállási Mozgalomnak (Afrikaaner Weerstandbeweging - AWB) a náci lobogóra emlékeztető zászlaja borította.

A másfél órás ceremónia után, a zuhogó esőben Terreblanche-t egy fehér halottaskocsin a farmjára szállították, ahol eltemették, nem messze a házától, amelyben agyonverték.

A gyászszertartás több részvevője azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Terreblanche halálához az országot kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) egyik vezetőjének lázító hangvételű retorikája vezetett. Julius Malema, az ANC Ifjúsági Ligájának irányítója nyilvánosan elénekelt egy, az apartheid (faji alapú megkülönböztetés) elleni harc korából származó dalt, amely a fehér farmerek meggyilkolására buzdít.

A 69 éves Terreblanche-t két alkalmazottja kifizetetlen bére miatt ölte meg. Az ügyészség megállapította, hogy a gyilkosságnak faji vonatkozásai is voltak.

Malema magatartását az ANC pénteken elítélte és magyarázatra berendelte az ifjúsági vezetőt. Az "öld a búrt!" kitételt tartalmazó dalt a bíróság - mint gyűlöletbeszédet - betiltotta. Az ANC, noha történelmi örökségének tekinti az éneket, felszólította tagjait, hogy tartózkodjanak annak éneklésétől.

Az ország vezetői elismerték, hogy a faji ellentétek 16 évvel az apartheid rendszer eltörlése után sem szűntek meg, de megítélésük szerint a feszültség nem fenyegeti a júniusban Dél-Afrikában megrendezendő labdarúgó világbajnokságot.

Eugene Terreblanche meggyilkolása után Jacob Zuma elnök nyugalomra szólított fel. A fehér militánsok bosszút esküdtek, majd ők is csatlakoztak az államfő békítő felhívásához.

"Kimerítjük a békés tárgyalások adta összes lehetőséget, de ha ez nem működik, harcolni fogunk egy saját hazáért" - jelentette ki Andre Visagie, az AWB új vezetője.

A gyilkosság nyomán több, faji indíttatású incidens történt. Julius Malema kiutasította sajtóértekezletéről a BBC egy fehér riporterét, akit a fehérek iránt elfogult fattyúnak titulált. Andre Visagie kirohant egy, a faji viszonyokról folytatott élő televíziós vitáról, s a stúdióból távozóban megfenyegetett egy fekete politikai elemzőt. "Még nem végeztem önnel!" - mondta Visagie. A héten Ventersdorpban a rendőrségnek kellett megakadályozni fehér és fekete tüntetők összecsapását, amikor vádat emeltek Terreblanche gyilkosai ellen. Az AWB vezetői felszólították híveiket, hogy békében térjenek haza.

Pénteken a gyászszertartással párhuzamosan az ország legnagyobb szakszervezete nagygyűlést tartott a faji indíttatású konfrontáció ellen Ventersdorp feketék lakta szegénynegyedében. Terreblance temetésén megjelent Maureen Modiselle tartományi kormányfő, hogy jelenlétével nyomatékosítsa a kormány szolidaritását a bűnözés minden áldozatával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő támadt katonákra

Öngyilkos merénylő támadt katonákra pénteken egy ingusföldi településen - a testére erősített… Tovább olvasom