Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Ezrek tiltakoztak Ausztráliában a cápamentesítés ellen

Az akció keretében átmenetileg még a védett fehér cápák elejtését is engedélyezték az utóbbi években megszaporodott támadások miatt.
Ezrek tiltakoztak szombaton Ausztráliában az ország nyugati partjainál zajló és sokat vitatott cápamentesítési akció ellen, amelynek keretében átmenetileg még a védett fehér cápák elejtését is engedélyezték az utóbbi években megszaporodott támadások miatt.

A tüntetők az ország sok pontján a strandokra vonulva emeltek szót a cápavadászat ellen, és "Mentsétek meg a cápáinkat!" feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

A cápamentesítési akció bő egy hete kapott zöld jelzést az ausztrál szövetségi kormánytól. A nyugat-ausztráliai partvidék nyolc népszerű fürdőhelye közelében, a parttól egy kilométerre húztak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várják a cápákat. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, valamint az amúgy védett fehér cápák kilövését engedélyezik.

Az érintett Nyugat-Ausztrália állam hatóságai azután szánták el magukat a Perth környéki és az a várostól délre fekvő fürdőhelyek cápamentesítésére, hogy három év alatt hét halálos cápatámadás is történt a térségben.

A szövetségi kormány a cápamentesítés idejére, április 30-áig adott felmentést a cápavadászatot korlátozó környezetvédelmi törvény hatálya alól. A hatóságok hangsúlyozzák, hogy rövid, próbaidőszakról van szó, és csupán a legkeresettebb és legnagyobb veszélynek kitett partszakaszokon alkalmazzák a módszert.

Állatvédők szerint ugyanakkor az akció nem csökkenti a cápatámadások veszélyét, viszont ártalmatlan fajokat is fenyeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janukovics aláírta az amnesztiatörvényt

Az államfő azt a parlamenti határozatot is aláírta, amely a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot… Tovább olvasom