Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ezrek tüntettek Ljubljanában a politikai elit és a korrupció ellen

Ezrek tüntettek szombaton Ljubljanában a szlovén politikai elit és a korrupció ellen, mielőbbi választásokat követelve, miután a múlt héten megbukott a konzervatív kormány.
A rendőrség szerint ötezer, a szervezők szerint legalább tízezer ember vonult az utcára a szlovén fővárosban, hogy tüntessen a politikai és gazdasági elit, a korrupció, illetve az ország gazdasági és szociális helyzetének romlása ellen.

A ljubljanai parlament február 27-én konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta a korrupcióval meggyanúsított Janez Jansa miniszterelnököt, aki nem tudott elszámolni a magánszámláján lévő 210 ezer euróval.

Jansa jobbközép kormánya mindössze 13 hónapig volt hatalmon, helyére a parlament döntésének megfelelően a legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Pozitív Szlovénia ideiglenes elnöke, Alenka Bratusek lépett. Bratusek számára néhány nap áll még rendelkezésre, hogy új kormányt alakítson. Rögtön megválasztása után letette a hivatali esküt, és rövid beszédében arra tett ígéretet, hogy minden tőle telhetőt megtesz a demokráciába vetett bizalom és a jogrend helyreállítása érdekében.

Erre utalva írták a transzparensekre a tüntetők: "Nem kormányváltást, hanem forradalmi változásokat követelünk". "Nem vagyunk sem jobb-, sem baloldaliak, mi vagyunk a nép, amely torkig van veletek" - hangsúlyozták a tiltakozók, akik felhívták arra is a figyelmet, hogy az új kormánynak ugyanolyan lesz a struktúrája és a szemlélete, mint az előzőnek. Ezért követeltek új választásokat, amelyeken - mint jelezték - ki akarják buktatni a parlamentből a jelenlegi pártokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség

Romániában sokan attól tartanak: Budapest az autonómiatörekvések támogatásával Erdélyt szeretné… Tovább olvasom