Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ezrek vonultak az utcára Baltimore-ban

A tömeg azt ünnepelte, hogy emberöléssel vádolják meg azokat a rendőröket, akik egy előállított fekete férfi haláláért okolhatóak.
Ezrek vonultak az utcára szombaton az egyesült államokbeli Baltimore városában, azt ünnepelve, hogy emberöléssel vádolják meg azokat a rendőröket, akik egy előállított fekete férfi, Freddie Gray haláláért okolhatóak.

Míg az elmúlt napokban súlyos zavargások színhelye volt a marylandi nagyváros, az emberek törtek, zúztak, fosztogattak, tiltakozásul a rendőri erőszak ellen, ezúttal - helyszíni jelentések szerint - örömteli volt a hangulat, a felvonulók békésen sétáltak végig az utcákon, éltetve az ügyészség döntését.

"Vádat emelni, elítélni, és börtönbe küldeni a gyilkos rendőröket" - skandálta a tömeg. Mások azt harsogták, hogy "nincs béke, ha nincs igazság!". Olyan kiáltásokat is lehetett hallani, hogy "a rasszizmus betegség, amelyre forradalom a gyógyír".

A baltimore-i ünnepi hangulat oka az, hogy Marilyn Mosby államügyész pénteken bejelentette, Freddie Gray halála emberölésnek minősül, és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tiltakozások voltak.

Mosby szerint Grayt törvénytelenül vették őrizetbe, mert a rendőröknek nem volt okuk valószínűsíteni, hogy bűncselekményt követett el. A korábbi jelentésekkel ellentétben nem rugós kést, hanem egy összecsukott zsebkést találtak nála, amelynek viselése a marylandi törvények szerint legális.

Az államügyész a legsúlyosabb bűncselekménnyel, szándékos emberöléssel a rabszállító furgon vezetőjét, Caesar R. Goodsont vádolta meg, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét azonban nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen. Nem lélegzett, amikor kiemelték a járműből.)

A többiekkel szemben a vád gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás. Marilyn Mosby hangsúlyozta, hogy a rendőrök a vádlottól annak többszöri kérése ellenére is megtagadták az orvosi segítségnyújtás lehetőségét.

A hat rendőrt pénteken őrizetbe vették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgépes támadás Bagdadban

Gépkocsiba rejtett pokolgép legalább 13 ember életét oltotta ki szombat este Bagdadban, a rendőrség… Tovább olvasom