Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Ezrek vonultak utcára Phenjanban

Ezrek vonultak utcára kedden Phenjanban, tiltakozásul az észak-koreai emberijog-sértéseket elítélő, múlt heti ENSZ-határozat miatt.
A Kim Ir Szen téren összegyűlt tüntetők a vezetőiket magasztaló és az Egyesült Államokat elítélő feliratokat tartottak a magasba. Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy az ilyen tömegtüntetéseket az észak-koreai hatóságok szervezik meg.

Az észak-koreai harag oka az, hogy az ENSZ Közgyűlés emberi jogi ügyekben illetékes bizottsága a múlt héten felkérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát az észak-koreai emberi jogi visszaélésekről szóló beszámolók megvitatására és arra, hogy fontolja meg a felelősöknek a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítását. A kezdeményezés alapját egy korábbi ENSZ-jelentés adta, amely szerint Észak-Koreában százezreket zártak munkatáborokba, ahol módszeres kínzásoknak, éheztetésnek, nemi erőszaknak tették ki őket, sokukat pedig meggyilkoltak. A határozatról decemberben még az ENSZ Közgyűlés plenáris ülésének is szavaznia kell, ezután kerülhet a Biztonsági Tanács elé, ahol viszont Kína és Oroszország vétójogával élve megakadályozhatja a dokumentum elfogadását.

Phenjan elítélte a bizottság állásfoglalását, mivel az szerinte kitalációkra épül és a kezdeményezés mögött az Egyesült Államok és más olyan országok állnak, amelyek célja az észak-koreai rezsim megdöntése. A kommunista állam vezetése kijelentette, hogy nincs értelme tovább jegelnie nukleáris kísérleteit, az ENSZ-határozat támogatóit pedig "katasztrofális következményekre" figyelmeztette.

Eközben a KCNA észak-koreai állami hírügynökség arról számolt be, hogy Kim Dzsong Un, az ország legfőbb vezetője felkereste Sindzsonban azt a múzeumot, amely a koreai háború idején elkövetett, és az amerikai erőknek tulajdonított embertelen atrocitásokat mutatja be. A múzeum 35 ezer észak-koreai civilnek állít emléket, akiket Phenjan szerint amerikai katonák öltek meg Sindzson tartományban az 1950 és 1953 között tartó koreai háború kezdetén.

"Az imperialista amerikai agresszorok által Sindzsonban rendezett vérfürdők arról árulkodnak, hogy ezek (az amerikaiak) kannibálok, akik az öldöklésben lelik örömüket" - jelentette ki Kim Dzsong Un, az Egyesült Államok elleni korlátlan harcra buzdítva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebolás holttestek fekszenek az utcákon Sierra Leonéban

Halottszállítók egy csoportja sztrájkba lépett az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai országban. Tovább olvasom