Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Falat húztak a romatelep és a község közé

Kétméteres falat húztak az elmúlt hetekben a kelet-szlovákiai Osztrópatakon az önkormányzat kezdeményezésére a romatelep és a község közé.
A kisszebeni (Sabinov) járásban lévő falu 1500 lakosának több mint fele roma, utóbbiak túlnyomó többsége a romatelepen lakik. A falat a helyiek azért emelték, mert szerintük az állam nem tudja őket megvédeni a rablásokkal szemben. A helyi romák felháborodtak - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A község nem roma lakosai azt állítják, hogy a lopások miatt pokol az életük, s mindegyikük helyesli a fal felhúzását. „Itt nem lehet élni. Próbálja ki, és meglátja" – mondta egy nyugdíjas korú helyi lakos a Sme című szlovák napilap tudósítójának. „Semmit se ültethetünk a kertbe, mindent ellopnak" – tette hozzá az idős hölgy.

A község vezetése szerint a két méter magas és 150 méter hosszú betonfal helyén korábban is kerítés volt, ám azt időközben a romák szétszedték. A fal 13 ezer euróba került.

Kedden Osztrópatakon járt Ludovít Galbavy roma kormánybiztos, aki a falu vezetőivel és az érintettekkel is tárgyalt. Úgy véli, a fal megépítése törvénysértő lehet. Ezzel nem értenek egyet a község képviselői. A politikusok álláspontja sem egységes az üggyel kapcsolatban. Stefan Kuzma, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) képviselője – aki maga is az Eperjesi régióból származik – megértően nyilatkozott az építménnyel kapcsolatban.

„A betonfal az emberek kétségbeesésének bizonyítéka, nem tudnak védekezni, és az állam sem képes őket megvédeni" – mondta Kuzma. Iveta Radicová, az SDKU alelnöke, volt szociális ügyi miniszter szerint viszont ez nem megoldás.

Berényi József (Magyar Koalíció Pártja), a parlament emberjogi bizottságának elnöke az Új Szónak nyilatkozva elmondta: „Az ilyen ügyeket óvatosan kell kezelni, mert fennáll a diszkrimináció lehetősége".

Az osztrópataki romák úgy vélik: nem falat, hanem szociális lakásokat kellene építeni, mivel nincs hol lakniuk. A község vezetése szerint, ha rendeződnek a lakásépítésre kijelölt területek ingatlanjogi kérdései, a falu nem fog akadályokat gördíteni a lakásépítés elé.

Néhány éve a csehországi Ústí nad Labemben húztak falat a romatelep és a város közé, melyet azonban az Európai Unió nyomására később le kellett bontani.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. őrgróf 2009. október 23. 12:03
  „stoneangel, egy dolgot tisztázni kell: nem az indiánok hívták be a fehéreket. Ott minden az övék volt, még szép, hogy most visszakapnak valamit belőle. Nem lehet az indián kérdést a cigánykérdéssel egybevenni, mint ahogy a néger kérdéssel sem: a négereket (bocsi:feketéket) BEHURCOLTÁK. az ő korábbi lázadásaik, viselkedésük nagyrészt jogos volt!!! Hozzánk a cigányok ÖNKÉNT jöttek, kötelességük lenne átvenni a mi életfelfogásunkat, viselkedési normáinkat, stb. természetesen kultúrájuk és minden egyéb megtartása mellett (ami nem sérti az itteni - már őslakosnak számító - magyarok érdekeit.)”
 • 59. CID 2009. október 22. 19:32
  „stoneangel : Látom, azért dakota is van köztük. Lehet IVY rossz kifejezést használt, gondolom nem szanatóriumba kívánja őket. Azt meg amit hódítók tettek az indiánokkal, meg a négerekkel, soha a büdös életbe nem fogják tudni jóvátenni. Persze dicséretes, hogy legalább próbálkoznak otthon, de leginkább más országban "védik az elnyomókat". De hát, más faszával a csalánt verni, ugyebár tudjuk egyszerűbb.
  Mindenesetre, ha ha "áldásos tevékenységük, tíz százalékát megtehetnénk, már előbbre volnánk. A maradék meg kaphatna rezervátumot. Így jó ? :)”
 • 58. stoneangel 2009. október 22. 14:39
  „kedves Ivy. En egy indian rezervatumban elek a felesegemmel , ottawatol eszakra. Itt az indianok (algonquin) gyonyoru hazakban laknak, es olyan autokkal jarnak , hogy elajulnal. Szabadon halaszhatnak,vadaszhatnak. Ha beteg vagy medical taxit hivsz, es az ingyen visz az orvoshoz. A torzs tanacs kiemelt figyelmet fordit a felnott kepzesre, sokan tanulnak szakmakat, a legnepszerubb a konyvelo szak. Amig iskolaba jar valaki, hetente kap fizetes jellegu jutattast, altalaban 350-370 dollart. A gyerekek gyonyoru iskolakban,ovodakban toltik a nap nagy reszet,ahol jol megfizetett tanarok oktatjak oket,es a gyerekek nem lognak, mert szeretnek odajarni. (egy ideig en is tanitottam a lanyokat fiukat egyszeru etelek keszitesere)
  Tudnek meg meselni hosszasan milyen erdekessegek vannak egy rezervatumban. Feltem egy kicsit amikor idekoltoztunk, de most mar mas a velemenyem. Csak azert mondtam el ezeket, hogy kicsit jobban kepbekerulj a rezervatumokkal kapcsolatban.”
 • 57. őrgróf 2009. október 22. 13:58
  „egyszegedi: javítanám a mondatodat: akkor volt mindenkinek MUNKAHELYE!!! DE AKKOR IS MI DOLGOZTUNK HELYETTÜK, A FIZETÉST MEG EGYFORMÁN KAPTUK. (TERMÉSZETESEN TISZTELET A KIVÉTELNEK.)”
 • 56. bo 2009. október 22. 08:24
  „moderálva”
 • 55. egyszegedi 2009. október 22. 06:10
  „Csak azt nem értem, hogy miért nem volt ez probléma abban a nagyon rossznak ítélt átkosban? Azért, mert akkor mindenki dolgozhatott, mindenkinek volt fedél a feje fölött, senki nem éhezett ? Mert mindenki tudta, hogy mit hoz a holnap? Igaz, nem volt akkor gazdag és szegény, csak EMBER!”
 • 54. maradando 2009. október 22. 01:58
  „Na a cserepest négy fallal venném körbe ráirnám" Tecskó "ÁH. De ajtó nem lenne rajta .Se ki se be.”
 • 53. csakmost5 2009. október 22. 01:40
  „Ez kéne Cserepes sorra is csak magaslatokra <moderálva>”
 • 52. maradando 2009. október 22. 01:29
  „Ha nincs vizesárok krokodilokkal,akkor nem sokat ér a fal. Ja és a fal kör alakú legyen !Na meg szögesdrót vesesse az áramot a világitáshoz a fal tetején. :-))”
 • 51. Pinaman 2009. október 21. 23:40
  „Man megin ezeket a sxzegeny romakokat bancscsak! Igy sose lesz diplomajuk!”
 • 50. fefe1234 2009. október 21. 20:52
  „moderálva”
 • 49. achilleus 2009. október 21. 20:27
  „moderálva off”
 • 48. Sziszifusz 2009. október 21. 20:03
  „A cigánykérdést abból az irányból kell megközelíteni, hogy mit lehetne tenni az asszimilláció növelésére és a szaporodásuk csökkentésére. Nem jellemző a beintegrálódott, normális anyagi helyzetű cigányokra a sok gyerek, míg a legprimitívebb rétegeik sokszorosan reprodukálják magukat! A dolgozó társadalommal való eltartatásuk élősködés!
  A kínai mintájú születésszabályozás példaértékű, bár embertelennek tűnik, de segélyekből, lopásokból, rablásokból magát eltartani szándékozó rétegek kitermelése politikai indokból sem most, sem 2050-ben nem lesz indokolható, mivel a élősködők elpusztítják a gazdaszervezetet is (ezért nem lesz 2050-ben 50% cigány!)! A cigányság jelentős része rátelepedik, mint egy kullancs a befogadó társadalomra, majd kihasználja a szociális lehetőségeket, az állampolgári jogokat, de saját magára nézve belső törvényeit akarja alkalmazni!
  Lakatos Attila cigányvajda jól látja a kérdést! Érdemes lenne odafigyelni rá, és megfontolni a szavait!”
 • 47. bespin 2009. október 21. 19:25
  „45. off
  Firefox 3.5.3 , AdBlock+ plugin és egyéb sok-sok jó kiegészító és nincs gond a reklámokkal. Opera 10 is szuper!”
 • 46. Mignon 2009. október 21. 19:16
  „Nem gondolhatja senki komolyan, hogy egy "fal" epitese megoldas egy problemara!
  Ideig, orakig talan evekig eltussolja a problemat, de nem megoldas.
  Mintahogy nem megoldas volt a berlini fal, vagy az egesz vasfüggöny sem.

  Mas.
  Nehany hozzaszolonak (28) egy nicknevröl rögtön egy varos jut eszebe.
  Kicsinyesnek, gyerekesnek es betegnek tartom az ilyen kepzettarsitast.”
 • 45. achilleus 2009. október 21. 19:09
  „Na én be is fejezem mára a Délmagyar oldalon való tájékozódást, ugyanis vélhetően a reklám 15-20 másodperces várakozásra kényszeríti a gépet. És mi az a smartadverser.com, amire mellesleg várakozni kell???”
 • 44. mosómasa 2009. október 21. 18:14
  „A szlovákokhoz is megy az Eu.TAnács képviselője a romák helyzetét vizsgálni, vagy ez csak nekünk jutott?!
  Amint látszik ott se jobb a helyzet, mint nálunk. Bizonyítódik, hogy a pozitív diszkrimináció hová vezet. Jó ebből nem fog kisülni.”
 • 43. SP 2009. október 21. 18:14
  „41. hozzászólás nelly. 2009.10.21. 17:13
  Aki örökbe fogadna 1 népesebb roma családot,annak nem firtatnám a költségátalányát, végkielégítését.
  Nem sok maradna belőle kaszinózni.”
 • 42. 1131 2009. október 21. 17:14
  „Hogy ez nekünk miért nem jut eszünkbe ?!?!?! -.-

  Csak nekünk teljesen a ciganytelep köré kellene jó magas falat húzni (bejárat nélkül).
  Szerintem egy hétig se bírnák ki és megkéselnék egymást miután mindenki lopott mindekitö...l... pffujjj”
 • 41. nelly. 2009. október 21. 17:13
  „39.SP
  Inkább 3 család együtt fogadjon örökbe egy roma családot. Így egy-egy családra csak 100 ember jut. :D Amúgy meg... a történelem ismétli önmagát xD”
60 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kirgiz elnök volt kabinetfőnökét jelölte miniszterelnöknek

Egykori kabinetfőnökét, Danijar Uszenovot jelölte miniszterelnöknek Kurmanbek Bakijev államfő -… Tovább olvasom