Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Fegyvereket szállító szomáliai gép zuhant le

A repülőgép a levegőben meghibásodott, és a földbe csapódott a leszállópálya mellett Mogadishuban. A balesetben a személyzet legalább négy tagja életét vesztette.
Fegyverekkel megrakott katonai teherszállító repülőgép szenvedett balesetet Szomália fővárosában, Mogadishuban pénteken. A balesetben a személyzet legalább négy tagja életét vesztette biztonsági források szerint.

A repülőgép a levegőben meghibásodott, és a földbe csapódott a leszállópálya mellett. A tengerparti repülőtér felett fekete füst gomolyog. Egy névtelenséget kérő repülőtéri alkalmazott közölte, hogy a fegyvereket szállító gép Etiópiából érkezett az országba.

Hatalmas lángok csaptak fel a repülőgépből, a tűzoltóknak csak két órával később sikerült eloltaniuk a tüzet. Szemtanúk szerint a szállítógépből csupán egy megfeketedett váz maradt. A hatóságok átmenetileg bezárták a repülőteret, amelynek utasforgalma az utóbbi két évben némileg növekedett.

Az Afrikai Unió (AU) békefenntartóinak Mogadishuban van a főhadiszállása, ezért a város légikikötőjében gyakran fordulnak meg katonai repülőgépek. A szomáliai repülésbiztonsági statisztikák Afrikán belül is a legrosszabbak közé tartoznak. Egészen a közelmúltig egy lezuhant orosz gyártmányú teherszállító repülőgép roncsai voltak láthatóak a főváros repülőterén a kifutópálya és az utasterminál között.

Etiópia fegyveres erői nem vesznek részt az AU szomáliai békefenntartó missziójában, de az etióp kormány két éve katonákat küldött a szomszédos országba, hogy segítsék az al-Kaidához köthető iszlamista fegyveresek elleni harcot.

Szomália két évtizede, Mohamed Sziad Barré elnök hatalmának megdöntése (1991) óta szenved véres belső konfliktusoktól. A 2012-ben beiktatott kormány egyelőre csak próbálja megszilárdítani hatalmát. Az al-Shabaab milíciának az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban álló iszlamistáit a hatalomnak sikerült kiűznie a fővárosból és más nagyobb központjaikból, de vidéken - főleg a középső és a déli országrészben - több körzet még mindig a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt áll.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajkatasztrófa a Manilai-öbölben: félimillió liter gázolaj ömölhetett a tengerbe

A katasztrófa ami környezeti és egészségügyi problémákat vet fel. Tovább olvasom