Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Fekete hétvége a francia vasúti közlekedésben: 12-en haltak meg a síneken

A hét végén több órás késéseket okozott 12 ember halála a francia vasúti síneken, valamint egy vezeték leszakadása a fővárost a délen található Bordeaux-val összekötő szakaszon.
Fekete hétvégének nevezte kedden a francia vasúti közlekedés számára a pünkösdi ünnepet az állami vasúttársaság (SNCF) szóvivője: a hét végén több órás késéseket okozott 12 ember halála a vasúti síneken, valamint egy vezeték leszakadása a fővárost a délen található Bordeaux-val összekötő szakaszon.

Keddre virradó éjjel több, mint 10 ezren azután érkeztek meg Párizsba, hogy már leállt a fővárosi tömegközlekedés. Az SNCF ezért azzal az üzenettel riasztotta a taxivállalatokat, hogy mintegy 8 ezer utast kellene hazaszállítani éjjel 1 és 3 óra között a Montparnasse pályaudvarról, és 2500-at 2 és 3 óra között a Gare de Lyonról. Annak elkerülésére, hogy a pályaudvarokat hatalmas tömeg árassza el, a párizsi rendőrség léptette életbe az úgynevezett Pegazus-tervet: mozgósította a taxikat az utasok folyamatos hazaszállítására.

Hétfőn a vonatok menetideje átlagosan kétszer hosszabb volt a tervezettnél, s az ország déli részből a fővárosba utazók csak az éjszaka közepén érték el Párizst. Az SNCF minden olyan utasnak, aki a Bordeaux-Párizs útvonalon este fél kilenckor leszakadt vezeték miatt szenvedett késést, visszatéríti a jegy teljes árát. Az a mintegy ötszáz utas, aki abban a vonatban utazott, amelyre a vezeték rászakadt, illetve azok, akiknek a legtöbbet kellett várakozniuk, egy ingyenes útra jogosító utalványt is kapnak a visszatérített menetjegyével azonos értékben.

A Párizs-Marseille-Lyon útvonalon egy Valence magasságban kora este elkövetett öngyilkosság okozott 2-3 órás késéseket. Összesen 12-en vetették magukat vonatok elé a pünkösdi hosszú hétvégén. Ilyen sokan egyszerre még soha nem lettek öngyilkosok a francia síneken. Egy 34 éves férfi szerelemi bánatában 19 hónapos kislányával ugrott egy vonat elé, mindketten meghaltak. Vasárnap délelőtt pedig egy testvérpár együtt követett el öngyilkossági kísérletet, egyikük életét vesztette a síneken, a másik férfit súlyos sérülésekkel kórházban ápolják.

A tragédiák miatt késést szenvedett utasok azonban nem kapnak kártérítést, mert az öngyilkosságokért nem terheli felelősség az SNCF-et.
Egyetlen párizsi pályaudvaron sem alakult ki éjjel tömeg, miután a rendőrök és a vasúttársaság munkatársai folyamatosan fogadták a több órás késéssel érkező utasokat. Attól függően, hogy Párizsba vagy egy elővárosba mentek tovább, odakísérték az embereket a várakozó taxikhoz. Minden utas kapott ételt, italt és egy taxiutalványt.

Kedd délelőttre a teljes francia vasúti hálózaton helyreállt a közlekedés, miután mintegy 200 műszaki szakember dolgozott egész éjjel a leszakadt vezeték megjavításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták az Anonymous romániai csoportját

Lefülelték az Anonymus hackerhálózat romániai csoportját. Tovább olvasom