Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Fel akarták robbbantani a New York-i Federal Reserve Bankot

Dzsihádista merénylő akarta felrobbantani a New York-i Federal Reserve Bankot.
Fel akarta robbantani a New York-i regionális szövetségi bank (Federal Reserve Bank) New York-i épületét egy, az al-Kaida terrorszervezettel rokonszenvező bangladesi férfi - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A 21 éves Kazi Mohammed Rezvanul Ahszan Nafiszt szerda reggel tartóztatták le, miután az épületnél leparkolt egy mikrobuszt, amelyről a fiatalember azt hitte, hogy bő 450 kilogramm robbanóanyagot rejt. A merényletkísérlet azonban nem jelentett valós veszélyt, mert a merényletre készülő férfi "tettestársai" valójában fedett FBI-ügynökök voltak és a "pokolgép" sem volt üzemképes. A merényletet a szövetségi és a New York-i rendőrök közös terrorelhárító akciócsoportja akadályozta meg.

Dzsihádista merénylő akarta felrobbantani a New York-i Federal Reserve Bankot. Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert (galéria)

A Loretta Lynch szövetségi ügyész által kiadott közlemény szerint Nafisz idén januárban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba azzal a titkos céllal, hogy az ország területén merényletet kövessen el. A kiszemelt célpontok között szerepelt a Federal Reserve Bank mellett egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselő és a New York-i tőzsde épülete is.
Nafisz, miután a bank mellett hagyta a mikrobuszt, amelyben összekapcsolta egy "detonátorral" a 20 zsákba szétosztott "robbanóanyagot", egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet.

"Nem állunk meg, amíg nem győzünk vagy mártírokká nem válunk" - hangoztatta a hivatalos tájékoztatás szerint Nafisz, aki a felvételen eltakarta az arcát, sötét napszemüveget viselt és a hangját is elváltoztatta.

A férfi ezután egy mobiltelefon segítségével megpróbálta felrobbantani a "pokolgépet", ekkor fogták el. Az akcióról Jay Carney fehér házi szóvivő szerint Barack Obama elnököt is tájékoztatták.

A szövetségi hatóságok azzal vádolják a letartóztatott bangladesit, hogy tömegpusztító fegyvert szándékozott bevetni és hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida terrorszervezetet. A férfi előzetes meghallgatáson már szerdán megjelent egy brooklyni szövetségi bíróság előtt.

Dzsihádista merénylő akarta felrobbantani a New York-i Federal Reserve Bankot. Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert (galéria)

Nafisz az FBI embereinek elmondta, hogy dzsihádista világnézetének kialakulásában döntő szerepe volt annak az amerikai állampolgárságú imámnak, Anwar al-Awlakinak, aki csatlakozott az Arab-félszigeten aktív al-Kaidához, és akivel tavaly egy amerikai dróncsapás végzett Jemenben. A bangladesi, aki egy Missouri állambeli főiskola hallgatója volt, készített egy B-tervet is, amely szerint öngyilkos merényletet követett volna el, ha a robbantásos terve lelepleződik.

A szerdai tájékoztatásból nem derült ki, hogy Nafisz kapcsolatban állt-e az al-Kaidával. Saját bevallása szerint a merényletet, amelynek tervével kapcsolatban még sok a homályos részlet, maga találta ki.

Dzsihádista merénylő akarta felrobbantani a New York-i Federal Reserve Bankot. Fotó: MTI/AP/Kathy Willens 8galéria)

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) rendszerébe tartozó New York-i bank épülete mindössze néhány sarokra található az újjáépülő Világkereskedelmi Központtól (WTC), amelynek ikertornyait a 2001. szeptember 11-i terrortámadás rombolta le.

Ray Kelly rendőrfőnök szerdai közleménye szerint 2001 óta az al-Kaida és a terrorszervezet szimpatizánsainak mintegy 15 merényletkísérletét hiúsították meg, amelyek New York olyan nevezetességei ellen irányultak, mint a Brooklyni híd, a tőzsde és a Citicorp Center.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi hívei csaptak össze a rendőrökkel Líbiában

Tíz ember életét vesztette, több tucatnyian megsebesültek szerdán Líbiában a bukott diktátor,… Tovább olvasom