Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Felakasztotta magát egy halálraítélt az USA-ban

James Lee Crummel csaknem nyolc éve ült a halálsoron és még évei voltak a kivégzésig.
Öngyilkos egy halálraítélt a kaliforniai San Quentin börtönben a múlt hónapban: James Lee Crummel csaknem nyolc éve ült a halálsoron és még évei voltak a kivégzésig.

Kaliforniában a halálbüntetéssel szembeni automatikus fellebbezések annyi időt vesznek igénybe, hogy az állam 723 halálraítéltje nagyobb valószínűséggel hal meg aggkori végelgyengülésben, betegségben vagy öngyilkosság következtében, mint hogy a kivégezést végrehajtanák rajta.

Amióta 1978-ban visszaállították a halálbüntetést, Kaliforniában 13 elítéltet végeztek ki - de 2006 óta egyet sem. Eközben húszan követtek el öngyilkosságot, köztük Crummel, akit azért ítéltek a legsúlyosabb büntetésre, mert még 1979-ben elrabolt, megerőszakolt és megölt egy iskolából hazafelé tartó,13 éves fiút. Ötvenhét halálraítélt halt meg természetes körülmények között.

Az igazságügyi eljárás nehézkessége miatt ennek az államnak a siralomháza a legnépesebb az Egyesült Államokban, s a kialakult helyzetet minden oldalról bírálatok érik. Az áldozatok jogait védő csoportok szerint az ítéletek végrehajtásának hosszas halogatása azt jelenti, hogy nincs igazságtétel. A halálbüntetés ellenzői viszont azt hangoztatják, hogy az eljárás - mint maga a halálbüntetés is - kegyetlen és nem szokványos büntetés.

Kalifornia állam szavazóinak novemberben lehetőségük lesz véleményt nyilvánítani egy olyan intézkedéstervezetről, amely eltörölné a halálbüntetést. E büntetésfajtát bírálói hatástalan és költséges rendszernek tartják a pénzügyi gondokkal küszködő államban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína bekapcsolódna a Duna fejlesztésébe

Ezért népes delegációval képviselteti magát a júliusban Bukarestben e témában tartandó nemzetközi… Tovább olvasom