Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Felavatták Ausztria legmagasasabb felhőkarcolóját

A bécsi DC Tower 250 méter magas.
Hivatalosan is felavatták szerdán Ausztria legmagasabb felhőkarcolóját, a 250 méteres bécsi DC Towert.

A 60 emeletes épület az osztrák főváros 22. kerületében, a Donau-City nevű városnegyedben, az Új-Duna partján emelkedik. Negyvennyolc méterrel magasabb a korábbi rekordernél, a folyó túlpartján álló 202 méteres Millennium Toronynál.

A Dominique Perrault francia építész tervezte toronyház jellegzetessége, hogy egyik oldala nem lapos, hanem hullámos, ami a tervező szerint a Duna hullámzó vizére emlékezteti a szemlélőt.

A DC-tornyot, Ausztria legmagasabb felhőkarcolóját fényjátékkal avatják fel Bécsben 2014. február 26-án. A Dominique Perrault francia építész tervezte torony 250 méter magas. (MTI/AP/Ronald Zak)
A DC-tornyot, Ausztria legmagasabb felhőkarcolóját fényjátékkal avatják fel Bécsben február 26-án. A Dominique Perrault francia építész tervezte torony 250 méter magas.
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

A felhőkarcoló hivatalosan a DC Tower 1 nevet viseli, mert terveznek mellé egy "kistestvért", egy 170 vagy 180 magas, ugyancsak hullámzó homlokzatú tornyot, amelynek megvalósulásáról a következő két évben hoznak végleges döntést.

Ha felépül, az ikertornyok a hullámos oldalukkal állnak szemben egymással, és úgy néznek majd ki, mintha egyetlen nagy, kettétört épületről lenne szó.

A tervező által "vertikális városként" elgondolt DC Tower vegyes rendeltetésű, vagyis szálloda, irodák és lakások keverednek benne, az 57. emeleten egy étteremmel.

A szerdán átadott felhőkarcoló csak saját kategóriájában, toronyházként lesz a legmagasabb Ausztriában, a Bécs jelképének számító Donauturm nevű adó- és kilátótorony 2 méterrel föléje emelkedik.

Európa legmagasabb felhőkarcolója Moszkvában van: a Mercury City Tower 339 méteres. A világ legmagasabb toronyháza jelenleg a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behatoltak a tatár tüntetők a krími parlamentbe

A krími eseményekbe történő közvetlen beavatkozással vádolta meg Oroszországot szerdán Ukrajna három… Tovább olvasom