Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Félelmetes tengeri szörnyet találtak

Félelmetes tengeri szörny, a tengereket 150 millió évvel ezelőtt terrorizáló plioszaurusz megkövesedett koponyáját tárták fel Nagy-Britanniában.
A plioszauruszok ("uszonyos gyíkok") tengeri hüllők voltak a jura és a kréta időszakokban. Rövid nyakuk és óriási, krokodilszerű fejük volt, erős állkapcsukban roppant nagy, borotvaéles fogak sorakoztak. Négy jellegzetes formájú, végtagokból kialakult uszonyuk volt, amelyek alkalmassá tették őket a mélyvízi életmódra - olvasható a BBC hírei között.

Az alsó állkapocsra és a koponya felső részére egy helyi gyűjtő bukkant az úgynevezett Jurassic-partszakaszon, a Dorset és Devon keleti része között húzódó 150 kilométeres tengerparti sávban, ahonnan eddig is 185 millió évnyi földtörténeti múlt gazdag leletanyaga került elő.

"A gyűjtő szerencsés volt, akkor tartózkodott a helyszínen, amikor egy nagyobb szikladarab hasadt le" - mondta a lelettel kapcsolatban a Jurassic-partszakaszért felelős Richard Edmonds, Dorset-grófságbéli geológus. Mint kifejtette, a partszakasz igen gyorsan erodálódik, ami azt jelenti, hogy a kőzetben lévő fosszíliák egyszerűen "kipotyognak" a strandra.

A leletek alapján a koponyája 2,4 méter hosszú lehetett, teste a feje búbjától a farka hegyéig 10-16 méter volt, súlya pedig elérhette a 7-12 tonnát.

A szakemberek szerint a koponya a valaha fellelt legnagyobb plioszauruszé lehetett, azaz méltó vetélytársa annak a "mindössze" 15 méteres egyednek, amelynek megkövesedett maradványaira 2008-ban bukkantak a Spitzbergák közelében, valamint a Mexikóban 2002-ben felfedezett szörnynek.

A plioszaurusz csontvázát is a tudósok reményei szerint a Jurassic-partszakasz kőzete rejtheti, ám akár több évtizedbe is beletelhet, míg előkerül.

"Nagyon mélyen, sok rétegnyi kőzet alatt lehet, így türelmesen ki kell várnunk, míg egy következő nagy földcsuszamlás a felszínre hozza" - nyilatkozta Richard Edmonds.

A plioszarusz-koponyát még mindig kőzet borítja, ám így is látható, hogy igen jó állapotban maradt fenn.

"A plioszaurusz-koponyák igen nagyok, ám általában nem ilyen robusztusak, vagyis többnyire összelapítva kerülnek elő. A mostani koponyalelet nem csak a mérete miatt fantasztikus, hanem azért is, mivel három dimenzióban vizsgálhatjuk meg" - emelte ki Richard Forres plioszaurusz-szakértő.

A kutatók a közeljövőben tanácskoznak arról, hogy miként lehet a legjobban preparálni a fosszíliát, amelynek vizsgálata nagyon sokat elárul az óceánok szörnyetegéről, s a világról, amelyben egykor élt.

Olvasóink írták

 • 5. liongate 2009. október 28. 07:53
  „Miért?Mégis,hogy nevezzék,mikor ez egy tengeri sárkány,ha a National Geographic nevezheti így,akkor szerintem itt is,mert nem kiscicus az biztos!Főleg,hogy nagyobb,mint 15 méter a testhossza.”
 • 4. comet 2009. október 27. 18:59
  „"A gyűjtő szerencsés volt, akkor tartózkodott a helyszínen, amikor egy nagyobb szikladarab hasadt le"
  - nem szobrász véletlenül a gyűjtő? Gyanús ez a sziklából kiguruló megkövesedett koponya.”
 • 3. Rosmary53 2009. október 27. 18:25
  „Nem is volt ennyi év...lehet hogy növényevő, békés, jámbor állat volt...és... "A gyűjtő szerencsés volt, akkor tartózkodott a helyszínen, amikor egy nagyobb szikladarab hasadt le"... hát ehhez tényleg nagyobb darab kellett...ilyen hülyeséget, még szerencse, hogy nem állt alatta, mert csak úgy kipotyogó fosszília agyoncsapja.”
 • 2. gedeon 2009. október 27. 17:53
  „Brrrr. Össze-vissza ijedtem magam! A szörny nem itt kezdődik!”
 • 1. Arpiel 2009. október 27. 17:38
  „Nem kellene ennyire durván félrevezetni az olvasót a címmel ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadi- és teherhajó ütközött

Összeütközött egy japán torpedóromboló és egy dél-koreai teherhajó Japán déli partjainál kedden.… Tovább olvasom