Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Felelősségre vonások a Magnyitszkij-ügyben

Szergej Magnyitszkij, a Hermitage Capital befektető cég vizsgálati fogságban elhunyt jogásza ügyében felelősségre vonások kezdődtek, amelyek a moszkvai Butirka börtön két volt munkatársát érintik - jelentette be Vlagyimir Markin, a Nyomozati Bizottság szóvivője hétfőn Moszkvában.
Markin közlése szerint Larisza Litvinovát, Magnyitszkij börtönorvosát gondatlanságból elkövetett emberöléssel, Dmitrij Kratovot, a Butirka volt igazgatóhelyettesét hivatali kötelességmulasztással vádolják. A szóvivő azt is hozzátette: nem kizárt, hogy gyanúsítottak listája még bővülni fog.

Az orosz jogvédők elégedetlenségüknek adtak hangot Markin bejelentésével kapcsolatban, s rámutattak, hogy a gondatlanság vádja nem felel meg a tényeknek.

Magnyitszkij egy év vizsgálati fogság után 2009 novemberében halt meg a börtönben. Előzőleg feltárta, hogy magas rangú belügyi tisztek a Hermitage Capital társaságtól, adócsalási gyanú indokával végzett házkutatások során, ellopták három vállalat iratait, s ezek segítésével több mint 200 millió dollárnyi adót igényeltek vissza.

A hatalmas port felvert ügyben tavaly szeptemberben lefolytatott vizsgálat nem tárt fel visszásságot, s az igazságszolgáltatási szervek kitartóan hangoztatták, hogy nem történt jogsértés, a nyomozás megalapozott és jogszerű volt.

Az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanácsadó testület Dmitrij Medvegyevnek július elején átadta saját vizsgálata eredményét, s ennek egyik megállapítása az volt, hogy a nyomozást az ügyben végig azok vezették, akiket Magnyitszkij meggyanúsított.

A Nyomozati Bizottság adatai szerint a jogász halálát a neki nyújtandó megfelelő orvosi kezelés elmulasztása okozta.

Az elnök mellett működő emberi jogi bizottság július eleji jelentésében más következtetésre jutott: Magnyitszkij halálát kínzások is okozhatták, rokonai szerint ugyanis a kezében-ujjaiban több csont el volt törve, és számos véraláfutás volt a testén.

Magnyitszkij a Firestone Duncan cég alkalmazottjaként tanácsadóként működött a Hermitage Capitalnál, így a befektetési társaság adócsalása miatt akkor sem lehetett volna jogszerűen őrizetbe venni, ha az adócsalás valóban megtörtént volna.

A Hermitage Capital Oroszország legnagyobb befektetési társasága volt, több milliárd dollárt fektetett orosz cégekbe, köztük a Gazpromba, a Szurgutneftyegazba és a Szberbankba, mindaddig, amíg 2005 novemberében meg nem tagadták a beutazást alapítójától, a brit Bill Browdertől, és el nem kezdődött a társaság zaklatása.

Browder később Londonban úgy nyilatkozott, hogy Magnyitszkij "politikai túsz volt, és megölték", továbbá hogy Oroszország "kriminális állammá lett". A Hermitage Capital alapítója szerint Magnyitszkijtől bizonyos vallomásokat követeltek azzal a megjegyzéssel, hogy ha aláírja azokat, kap orvosi kezelést, addig azonban nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit sajtóbotrány - holtan találták az ügy egyik leleplezőjét

Holtan találták hétfőn Londonban az egyre súlyosabb sajtó- és politikai botránnyá duzzadó… Tovább olvasom