Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Felfüggesztenék posztjából a román államfőt

Az erről szóló előterjesztést szerdán nyújtotta be a parlamenti házbizottsághoz a kormányzó Szociálliberális Szövetség.
Határozati javaslattal függesztené fel posztjából a román államfőt a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL); az erről szóló előterjesztést szerdán nyújtották be a parlamenti házbizottsághoz.

Az USL-t alkotó szociáldemokrata és liberális frakció azt kérte a házbizottságtól, hogy hívja össze július 5-6-ra a parlament rendkívüli ülésszakát, amelyen a törvényhozás megvitatja a Traian Basescuval összefüggő indítványt.

Valeriu Zgonea, a képviselőház kedden megválasztott új kormánypárti elnöke bejelentette, hogy a házbizottság szerda délután dönt az USL kéréséről.

A román államfő felfüggesztéséről - a képviselők és szenátorok többségének szavazatával - határozattal dönthet a kétkamarás parlament együttes ülése. Előtte azonban az államfőnek is alkalmat kell biztosítania a törvényhozásnak arra, hogy az ellene felhozott vádakra válaszoljon.

Az államfőt az alkotmány megsértéséért lehet felfüggeszteni: az erről szóló határozati javaslat tartalmát - az elnökkel szemben megfogalmazott vádakat - az alkotmánybíróságnak is véleményeznie kell.

A felfüggesztési határozatot már nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon, miután szerdán a kormány sürgősségi rendeletet hozott arról, hogy a parlament határozatainak alkotmányosságát nem vizsgálhatja a taláros testület.

Az USL felfüggesztési indítványa szerint Traian Basescu államfő kisajátította a miniszterelnök alkotmányos feladatkörét a Boc-kormány idején, több ízben megsértette az állampolgárok alapvető jogait, állandó társadalmi feszültséget provokált, romaellenes kijelentéseket tett, kihirdette a parlamentben szabálytalanul megszavazott nyugdíjtörvényt, megpróbálta megfélemlíteni a sajtót, megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, látogatásaival nyomást gyakorolt az alkotmánybíróságra, elfogult volt a Demokrata Liberális Párt javára, és megsértette a képviseleti demokrácia alapelvét, amikor azt mondta, hogy nem ad kormányalakítási megbízást az USL-nek.

A felfüggesztésről szóló határozati javaslatot a parlament együttes ülésén olvassák fel az előterjesztők: erre az ülésre várhatóan csütörtökön kerül sor.

Amennyiben egy második - az USL által péntekre tervezett - együttes ülésen valóban felfüggesztik az államfőt, feladatkörét ideiglenesen a szenátus elnöke, a kedden megválasztott Crin Antonescu liberális pártelnök, az USL társelnöke veszi át. Az államfő leváltásáról a kormánynak egy hónapon belül népszavazást kell kiírni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túszejtés kilakoltatás közben - öt halott Karlsruhéban

Az 53 éves német munkanélküli férfi előre eltervezett módon "valósággal kivégezte" áldozatait. Tovább olvasom