Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Felfüggesztett büntetés a csehországi cigánykérdésről írt könyv miatt

Csehország - Tizennégy hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek kedden egy cseh férfit, aki a cigánykérdés "végleges megoldásáról" írt és adott ki könyvet.
Jirí Gaudin A cigánykérdés végleges megoldása című könyve tavaly áprilisban jelent meg, s egyebek között azt a gondolatot próbálja népszerűsíteni, hogy a romákat ki kellene költöztetni Indiába, "őshazájukba", s ezzel Csehországban véglegesen megoldódna a cigányprobléma.

A dél-csehországi Píseki járás bírósága azonban más véleményen volt, s a szerzőt feltételes börtönbüntetésre ítélte. A bíróság szerint a kiadvány gyűlöletet szít más népcsoport ellen, korlátozná annak jogait és szabadságát, ami alkotmányellenes.

"Ítélete meghozatalában a bíróság szakértői véleményekre támaszkodott. Ezek szinte egyértelműen azt állapították meg, hogy a kiadvány alkalmas a rasszista gyűlöletkeltésre" - indokolta a bíróság döntését Martin Král, a testület elnöke.

Gaudin védője azt állította, hogy komoly tudományos munkáról van szó, amely szerinte senkit sem sérthet. Maga Gaudin úgy nyilatkozott, hogy munkáját "akadémikusok" is segítették, de kérték, hogy nevüket a publikációban ne tüntesse fel, nehogy emiatt esetleg gondjaik legyenek.

A szerző korábban aktív, országos szintű vezető tagja volt a 2002-ben alakult parlamenten kívüli szélsőjobboldali Nemzeti Pártnak, amely folyamatosan ellenezte Csehország tagságát az Európai Unióban, s harcolt a bevándorlók ellen. A Nemzeti Párt tavaly ősszel szétesett és megszűnt.

A pártra jellemző, hogy Gaudin könyvének nyilvános bemutatóját tavaly áprilisban a Písekhez közeli Lety település mellett tartották, ahol a második világháború idején a nácik cigány munkatábort működtettek. A tábor helyén jelenleg emlékmű van.

Olvasóink írták

 • 6. siklo 2010. október 29. 10:11
  „ettől függetlenűl kitelepítik őket :)”
 • 5. szilléri 2010. október 27. 07:03
  „Apátfalvi Te reménytelen vagy !

  Az átlagról beszélnek a szerinted rasszisaták, nem a 28 % melós cigányról!”
 • 4. KolompárRómeó 2010. október 26. 21:40
  „Már az is baj, ha valaki leír egy jó kis megoldást?”
 • 3. apátfalvi 2010. október 26. 21:36
  „dodó!

  Jól sejtem, hogy te a hozzászólásoddal most azt akarod sugallni, hogy márpedig az összes cigány rossz, gonosz és bűnöző?

  Képzeld, Apátfalván is vannak olyan cigányok, akik dolgoznak normálisan, és ebből következően nem is élnek olyan rosszul. És nem maffiózók, sőt, most kapaszkodj meg a klaviatúrába, még a gyerekeiket is járatják iskolába, akik (ismét kapaszkodás) nem terrorizálják az osztálytársaikat. Vannak negatív példák is, de a te kommented azon sugallmazása, miszerint normális cigány nincs, nonszensz. A zsidók iderángatása pedig a jól megszokott kurucmódszer.”
 • 2. dodó 2010. október 26. 21:05
  „1.) apátfalvi

  "...közöttük is vannak rendes emberek..."
  Hivatalosan 6-800000, a cigányok szerint 1,2 millió, Balogh páter elszólása szerint akár 2(!) millió is.
  Ennyiből ugye csak tudsz párat név szerint megemlíteni? Ha nem, azt hihetjük, te is csak a "nekem semmi bajom velük, nekem sok cigány barátom van, de......." szöveget nyomva próbálod mutatni milyen megértő és humánus vagy.
  A cikkről és a fenti esetről az én egyéni véleményem a következő: A liberális uszítók, miután befejezték legújabb cigánylázító irományukat vagy mint látjuk az ítéletüket, szépen hazamennek szigorúan cigánymentes környéken lévő lakásukba, és eszük ágában sincs az általuk olyannyira szeretett és védett cigányok lakta kerületekbe, településekre költözni, sőt, gyermekeiket is elit iskolákba járatják, ahol még véletlenül sem akadhatnak össze cigányokkal. És ezek a lelketlen, aljas és hazug farizeusok, akik különös módon többnyire zsidók, nem nyugszanak addig, amíg munkájuk eredményeként valóban véres összecsapásokra nem kerül sor az általuk védett elfogadnivaló kultúrájúak és a pozitív diszkriminációt és saját kirablását megelégelő többség között. Ha ez megtörténne, boldogan dörzsölhetnék kezeiket, hogy "megmondtuk" és habzó szájjal követelnék hazánk minden szinten való elítéltetését és megbüntetését.”
 • 1. apátfalvi 2010. október 26. 20:17
  „2 súlyos kérdés van manapság:

  -neonácikérdés
  -cigánykérdés

  Mind2 meg kell oldani. Az elszaporodott szélsőjobboldaliak egyre pofátlanabbak, gátlástalanabbak, és a II.vh. apokalipszise után, melyet ezek az állatok okoztak, nem engedhetjük meg, hogy új erőre kapjanak. ...... munkatáborokba kell őket zárni, hogy a társadalmunk számára hasznos munkát végezzenek.

  A cigányok már más tészta. Míg a nácik nem születnek, nem születhetnek nácinak, nem determinálódnak, hanem önként válnak eme bűnös ideológia követőivé (ezzel önként lemondva emberi jogaikról is!), a cigányok nem tehetnek róla, hgy cigánynak születtek. Arról viszont már tehetnek sokan, hogy úgy élnek, ahogyan élnek. A cigánybűnözők is önként vállalták mocskos működésüket, bár sokan alapból ilyen közegbe születtek bele. De ez nem lehet mindig mentség. A cigányok között azonban élnek rendes emberek is, ezért az általánosítás a cigányokkal kapcsolatban (is) óriási hülyeség.

  Összességében tehát elmondhatjuk, hogy sem az Európát lángba borító nácik utódainak, se a bűnöző életformát választó cigányoknak nem lehet kegyelem,...... nem lehet méltányosság. ........Ne feledjük, mind a nácik, mind a cigányok bűnöző rétege veszélyt jelent a társadalomra. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez természetesen nem az összes cigányra vonatkozik, mivel mint már fentebb írtam, közöttük is vannak rendes emberek. ..... <moderálva.....>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre lustábbak az olaszok

Róma - Nem mozognak eleget az olaszok - derült ki a római Közegészségügyi Hivatal felméréséből,… Tovább olvasom