Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Felfüggesztette a vádemelése elleni fellebbezési kérelmét Nicolas Sarkozy

Sarkozyt egy héttel ezelőtt gyanúsították meg azzal, hogy visszaélt Liliane Bettencourt megrendült egészségi állapotával, és meggyőzte, hogy törvénytelen módon támogassa 2007-es elnökválasztási kampányát.
Felfüggesztette fellebbezési kérelmét Nicolas Sarkozy azzal a vádemeléssel szemben, amelyet a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozásával kapcsolatban tett ellene egy bordeaux-i vizsgálóbíró - közölte csütörtökön Thierry Herzog, a volt francia elnök ügyvédje.

Sarkozyt egy héttel ezelőtt gyanúsították meg azzal, hogy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, és meggyőzte, hogy törvénytelen módon támogassa 2007-es elnökválasztási kampányát. Ügyvédje a vádemelést követő pillanatokban bejelentette, hogy ügyfele vitatja a vizsgálóbíró döntését, amely ellen azonnali fellebbezéssel élt, kérve az eljárás megszüntetését. Ezzel párhuzamosan jobboldali vezető politikusok elfogultsággal vádolták meg a vizsgálóbírót.

Christiane Taubira igazságügyi miniszter szerdán a bírók legfelsőbb tanácsának állásfoglalását kérte a bordeaux-i eljárásra tett politikai bírálatok következményeiről, az igazságszolgáltatás megfelelő működése érdekében.

Nicolas Sarkozy, aki "tiszteletben tartja a köztársasági intézményeket, arra kért, hogy függesszek fel minden fellebbezést addig, amíg a bírók legfelsőbb tanácsa meghozza állásfoglalását" - írta közleményében az exelnök ügyvédje.

Az ügy előzménye az is, hogy a vádemelést elrendelő Jean-Michel Gentil vizsgálóbírót szerdán halálosan megfenyegették egy névtelen levélben, és a küldeményhez vaktöltényeket is csatoltak. A bírók szakszervezete az igazságszolgáltatást támadó jobboldali politikusokat tette felelőssé az esetért. A vádemelés miatt a vizsgálóbírót legélesebben támadó jobboldali politikus, Henri Guaino, a volt államfő korábbi különleges tanácsadója visszautasította ezt a véleményt, szerinte "a bírók nem engedhetnek meg maguknak ilyen csúsztatásokat". Guaino pár nappal ezelőtt azt mondta, hogy Gentil vizsgálóbíró "szégyent hozott az igazságszolgáltatásra" a vádemeléssel. Nicolas Sarkozy pedig hétfői Facebook-bejegyzésében "igazságtalannak és megalapozatlannak" nevezte az ellene történt vádemelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legrosszabb besorolást adta a ciprusi Laiki Banknak a Moody´s

A "C" besorolás a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja által alkalmazott 21 fokozatú osztályzati… Tovább olvasom