Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Felfüggesztették a Tóásó-tárgyalást, október 29-én folytatják

Csütörtökön már eleve egyhetes szünet után folytatódott a tárgyalás, amelyet október 11-én azért napoltak el, mert nem érkezett meg minden vádlott a tárgyalás helyszínére, az ország déli részében fekvő Tarijába.
Ismét felfüggesztették a bolíviai Tarijában a Tóásó Előd és további 38 személy ellen "terrorista összeesküvés" miatt indított per tárgyalását, amelyet október 29-én folytatnak - írta hétvégi számában a Los Tiempos című bolíviai napilap.

Csütörtökön már eleve egyhetes szünet után folytatódott a tárgyalás, amelyet október 11-én azért napoltak el, mert nem érkezett meg minden vádlott a tárgyalás helyszínére, az ország déli részében fekvő Tarijába.

A bolíviai sajtó beszámolója szerint a csütörtöki tárgyalási napon is csak húsz vádlott volt jelen az őrizetben lévő 22 ember közül (a többiek szökésben vannak). A csütörtöki és pénteki ülésnapon a vádak ismertetésére kapott lehetőséget Marcelo Soza ügyész és a közbiztonsági tárca képviselője; azt rótták fel a vádlottaknak, hogy elnökgyilkosságra és Santa Cruz tartomány elszakadására szőttek terveket.

A Cochabambában megjelenő Los Tiempos szerint az ügyvédek egy része újabb eljárásbeli kifogásokat terjesztett elő, amelyeket a bíróság nem vett figyelembe. Védenceik nevében például nyomatékosan kérik, hogy a tárgyalást helyezzék át Santa Cruzba, ahol a legtöbb vádlott tartózkodik. Az ügyvédek elsősorban a fogva tartottak egészségi állapotára hivatkoznak, amely nem teszi lehetővé a nagy utazásokat. A román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt a fővárosban, La Pazban tartják börtönben, őt is minden egyes tárgyalás alkalmával Tarijába kell vinni.

Néhány ügyvéd nemzetközi megfigyelők jelenlétét kéri, mert szerintük a kormány a per folyamán végig megpróbálta lábbal tiporni a vádlottak jogait. Ezt különösen Gary Prado Araúz szorgalmazza, aki saját apjának, Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornoknak a védelmét látja el. Ez utóbbi a hadsereg századosaként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát.

Az eju.tv bolíviai hírportál szerint Gary Prado Araúz bejelentette, hogy hétfőn La Pazba utazik, és az ENSZ ottani kirendeltségének átnyújtja a nemzetközi megfigyelők kérésére vonatkozó levelét.

A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és Tóásó Elődöt pedig letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo
Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és már le kellett volna zárni ügyüket.

Olvasóink írták

 • 4. uborka 2012. október 22. 15:04
  „És így a jó....”
 • 3. IVY 2012. október 22. 11:23
  „Ez egy nagy színjáték. A büdös életben nem engedik soha szabadon. Ezt már akkor tudták az indiánok, amikor pár éve hűvösre tették......”
 • 2. igazságkereső 2012. október 21. 20:06
  „"....kormány erőszakos leváltása cimén...".Mintha valami hasonló formáció kezdene kialakulni Magyarországon is napjainkban!”
 • 1. uborka 2012. október 21. 18:44
  „Nagy mellénnyel mentek ki,még a tv-ben is voltak,hogy Ők megdöntik a kormányt, nesze nektek megérdemlitek azzal a híg agyatokkal.. 1000 évet, vagy felkötni, kormány erőszakos leváltása címén....le vele...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolta letartóztatását Moammer Kadhafi volt szóvivője

A líbiai miniszterelnöki hivatal közölte vasárnapra virradóra, hogy a kormányerők őrizetbe vették… Tovább olvasom