Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Felgyújtották az egyiptomi labdarúgó-szövetség székházát

Az egyik olyan klubnak a drukkerei voltak, amelyik érintett a tavalyi port-szaídi futballkatasztrófában, illetve az ügyben szombaton született bírósági ítéletben.
Egy kairói felsőbíróság helybenhagyta szombaton az egy évvel ezelőtti port-szaídi futballkatasztrófa ügyében hozott 21 halálos ítéletet. Hét rendőr vádlott felmentése miatt az egyik érintett futballklub több száz szélsőséges szurkolója felgyújtotta a labdarúgó-szövetség székházát és egy rendőrségi klub épületét.

Az elsőfokú ítéletet a port-szaídi bíróság hozta meg januárban a 74 halálos áldozattal járó tragédia ügyében.

A mostani ítélethirdetésben - amelyet élőben közvetített egy televízió - a kairói bíróság vezetője megerősítette, hogy a szóban forgó vádlottakat kötél általi halálra, további öt vádlottat pedig életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélnek. Az összesen 73 vádlott közül többeket hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre ítéltek, 28 embert pedig felmentettek. Az elítéltek között van két magas rangú rendőr, akiket 15-15 évi szabadságvesztésre ítéltek, hét rendőrt viszont felmentettek.

Felgyújtották az egyiptomi labdarúgó-szövetség székházát. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A rendőrök felmentése miatti fölháborodásukban az al-Ahli csapat több száz drukkere megrohanta és felgyújtotta Kairóban az egyiptomi labdarúgó-szövetség székházát és egy közelben található rendőrségi klub épületét. A tüzeket a riasztott tűzoltók és helyi lakosok eloltották.

2012 februárjában tömegverekedés tört ki a tengerparti városban az al-Ahli és az al-Maszri mérkőzése után szurkolók, játékosok és biztonsági őrök között. Sokakat agyontapostak, vagy leestek valamilyen magaslatról. Csaknem ezer ember megsebesült. A megszületett ítéletek ellen még mindig lehet fellebbezni, és végül jóvá kell hagynia az ország legfelsőbb vallási hatóságának.

Korábban

Megrohanták és felgyújtották szombaton Kairóban az egyiptomi labdarúgó-szövetség székházát az egyik olyan klubnak a drukkerei, amelyik érintett a tavalyi port-szaídi futballkatasztrófában, illetve az ügyben szombaton született bírósági ítéletben.

Az ügyben 21 halálos ítélet született, sokakat különböző időtartamú börtönbüntetésekre ítéltek, de 28 vádlottat felmentettek, és utóbbiak között van hét rendőr. Az al-Ahli csapat drukkerei ez utóbbin háborodtak föl, és több százan megrohanták a szövetségi épületet.
Tűz pusztított a székházhoz közeli rendőrségi klub épületében is ezzel egy időben, de egyelőre nem tudni, hogy ezért ki felelős.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is tart az influenzajárvány Európában

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb összefoglalója szerint 19 ország… Tovább olvasom