Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Felgyújtották Safík választási irodáját Kairóban

az egyiptomi elnökválasztás egyik jelöltjének, a tavaly megbuktatott Hoszni Mubarak elnök utolsó kormányfőjének kampányirodáját gyújtották fel tüntetők hétfő éjszaka Kairóban.
Tüntetők feldúlták, majd felgyújtották Kairóban hétfő éjszaka az egyiptomi elnökválasztás egyik jelöltjének, a tavaly megbuktatott Hoszni Mubarak elnök utolsó kormányfőjének kampányirodáját.

Az egyiptomi média szerint néhány órával azután, hogy a választási bizottság közzétette az elnökválasztás első fordulójának hivatalos végeredményeit, tüntetők hatoltak be Ahmad Safík választási kampányirodájába, betörték az ablakokat, leszaggatták a kampányfeliratokat és a plakátokat, majd gyújtópalackokat hajigáltak a helyiségbe.

Helyszíni jelentések szerint ezzel egy időben közel ötezer ember gyűlt össze a kairói Tahrír-téren, tiltakozva a választási eredmények ellen, amelyek szerint Mohamed Morszi, az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltje és Ahmad Safík jutott tovább a választás második fordulójába. A tüntetők követelték a választási eredmények érvénytelenítését, és új szavazás lebonyolítását, de Morszi és Safík kizárásával.

Safík választási sikere feldühítette a Mubarak-rezsimet megbuktató tüntetőket, pedig csak Hoszni Mubarak tavaly február 11-i lemondása előtt néhány nappal lett miniszterelnök. Az iszlamista többségű parlament által április 12-án elfogadott törvény tiltja a 2001. február 11-e előtti tíz évben bizonyos posztokat betöltőknek - köztársasági elnök, alelnök, kormányfő, a Nemzeti Demokrata Párt (Mubarak már feloszlatott pártja) elnöke, főtitkára, politikai bizottsági tagja -, hogy a következő tíz évben politikai jogokat gyakoroljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wallenberg hét kezdődött Moszkvában

Nemzetközi tudományos tanácskozással vette kezdetét Moszkvában a Wallenberg-hét. Tovább olvasom