Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Felhívást intéztek európai értelmiségiek az uniós intézményekhez

A szabadságjogok számonkérhetőségét szorgalmazza a magyar demokrácia védelmében, az európai uniós intézményekhez és kormányokhoz intézett nyílt levelében hetven európai értelmiségi, köztük Václav Havel, Göncz Árpád és Adam Michnik.
Az MTI bécsi irodájának is a birtokába jutott, pénteki keltezésű levél aláírói úgy látják, megtörtént az, amit az Európai Unió hivatott megakadályozni: az EU saját határain belül, a 2004 óta tagállam Magyarországon felszámolták a liberális demokráciát.

A kormány, habár demokratikusan választották meg, visszaélve parlamenti többségével módszeresen leépíti a demokrácia fék- és ellensúlyrendszerét, eltörli az alkotmányos korlátokat, és a kormányzó párt uralma alá hajtja az összes hatalmi ágat, a független intézményeket és a sajtót - állt az írásban.

Az aláírók felhívják az európai intézményeket, az európai kormányokat és "az Európa igazi egységét fontosnak tartó" politikai pártokat, hogy hozzanak létre világos, a tagállamokat a demokratikus normák betartására kötelező normarendszert. "Tarthatatlan, hogy kötelező európai normák csak a gazdaság területén alkalmazhatók a tagállamokra. Védhetetlen, hogy csak a csatlakozás előtt álló országoknak szabunk mércét a demokratikus értékek betartására, de zavarodottan szemléljük csupán, ha egy tagállamban semmibe veszik ezeket" - fogalmaztak.

Az európai intézményeket arra hívják fel, "hogy ne kövessék el a Magyarországon elkövetett hibát: ne áldozzák fel a közös értékek tiszteletben tartását pártpolitikai csatározások vagy a soros európai elnökség vélt presztízse kedvéért". A különböző pártcsaládokat összefogásra szólítják fel, hogy "fejlesszenek ki távlatos védelmet Európa közös demokráciájának lerombolása ellen". Ha akár csak egyetlen nemzet bizalma is megrendül abban, hogy Európa képes megvédeni a demokráciát, az végül Európa demokratikus küldetésének globális kétségbe vonásához vezet - írták.

A levelet az egykori közép- és kelet- európai demokratikus ellenzékhez tartozó értelmiségiek írták alá, Magyarországról mások mellett Ara-Kovács Attila, Dalos György, Demszky Gábor, Göncz Árpád, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Kenedi János, Konrád György, Kőszeg Ferenc, Magyar Bálint, Pető Iván, Rajk László, Rév István, Szentjóbi Tamás. A külföldi aláírók között ott van az erdélyi Cs. Gyimesi Éva irodalomtörténész, a felvidéki Huncik Péter pszichiáter, Marianne Birthler német politikus, a volt keletnémet titkosszolgálat aktáit kezelő archívum igazgatója, Martin Bútora szlovák szociológus, író, Václav Havel cseh író, volt köztársasági elnök és Adam Michnik lengyel történész, újságíró. A támogatók között szerepel Timothy Garton Ash professzor.

Olvasóink írták

 • 12. szilléri 2011. január 10. 09:15
  „Ara-Kovács és Rajk ,,pedigréje" tiszta, de a többi ???????????????????????????

  Gy.Ferencet idézve ,, ha nem tetszik el lehet húzni" !”
 • 11. szilléri 2011. január 10. 09:13
  „A származásuk alapján determináltak !”
 • 10. strangerrr 2011. január 09. 21:11
  „1.) Hihetetlen hogy valaki szerint itt az MSZP az baloldai (pláne liberális:) míg a Fidesz az jobboldali. MITŐL? Mert azt mondják magukról?:) Nevetséges aki ezt beveszi.
  2.) fercsibá, van egy nagy különbség. Az előző kormányt demokratikusan le lehetett váltani. Az Orbán rezsimet, ha a diktatúra kiépítése így halad, pedig nem.

  Persze lesznek választások 2014-ben is... Persze ahogy van Fehéroroszországban is:)
  De ha a médiát uralják és minden demokratikus ellenőrző funkciót kivesznek , nincs ellenzék aminek esély volna.

  És 100szor mondom , csak azért mert valaki elküldi sunyiba az Orbán féle elnyomást, attól még nem akarja vissza a szoci amatőrséget.
  Pont a Fidesz az akinek szüksége van a mumusa, a bűnbakra, az ellenségképre mint minden diktatúrának a történelemben.

  jozko felvetéseire már fáradt vagyok reagálni. a legtöbb hozzászólásból süt az hogy csak bűnbak kell.”
 • 9. achilleus 2011. január 09. 19:08
  „Tiszta SZDSZ, főleg hazai és néhány külföldi.”
 • 8. deszkás 2011. január 09. 12:07
  „FERCSIBÁ! 45+12+2o(?) majd segit? Melyik alvállalkozó mellé állt oda a képviselője pl a Megyeri hid kapcsán? Csak egyet mondj jó? Érdekes az akkor még ellenzéki Fideszes se volt bátor nemhogy más.! VIKTÁTORt meg olvasd el mielőtt marhaságokat irsz.”
 • 7. dodó 2011. január 08. 20:51
  „Ara-Kovács Attila, Dalos György, Demszky Gábor, Göncz Árpád (kakukktojás, nála csak identitásról beszélhetünk), Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Kenedi János, Konrád György, Kőszeg Ferenc, Magyar Bálint, Pető Iván, Rajk László, Rév István, Szentjóbi Tamás...

  Szerintetek miről árulkodik ez a névsor?”
 • 6. fercsibá 2011. január 08. 13:02
  „Viktáror! És arra is emlékszel, hogy Orbán vagy kövér kiket akasztott? Én viszont erősen emlékszem arra, hogy Gyurcsány lövetett a saját népére, miután elismerte, hogy átverték mind a magyrokat, mind az EU-t, "trükkök százaival. Szerencse, hogy nem volt mögötte egy nagyhatalom, aki tankokat küldött volna, mert azt is megtette volna. Akkor ki a diktátor?

  Vedd tudomásul végre Te is meg a hozzád hasonlók, hogy elég volt abból a fajtából amit a balosok 45+12 évig ezzel az országgal műveltek. Bármi jön is ezután, hosszú távon csak jobb lehet. A barátaid gondoskodtak arról, hogy még a Te dédunokáid is fizetik azokat a hiteleket, amiket "elvtársaid" ezen idő alatt felvettek, de főleg a saját zsebükbe vándorolt, nem az ország fejlődött belőle. Amit építettek, az mindenütt kétszer-háromszor annyiba került, mint bárhol máshol Európában vagy azon kívül - silány minőségben. Ugyanakkor, akik ténylegesen a munkát végezték, még a mai napig nem kapták meg a pénzüket. (lásd. alvállalkozók)

  Hidd el, napokig tudnám sorolni a ballib. "jótéteményeket", de semmi értelme, mert vakság ellen a napfény sem segít!”
 • 5. Viktátor 2011. január 08. 00:48
  „feribá! Kövér Köteles Lacira emlékszel még? Az akasztásos megoldása sem volt rossz.
  Szerintem a felcsuti semmivel sem jobb a böszmétől. A 8 év alatt ellenzékben mindent megtett azért, hogy az ország minél rosszabb helyzetbe kerüljön, mert igy akarta bebizonyítani azt, hogy ha nem ő van hatalmon akkor az csak rossz lehet az embereknek. Hozzá kell tenni, hogy a kormány ténykedési is katasztrófálisan rossz volt.
  Az elmúlt fél év kormányzása pedig csak a hatalmának a bebetonozásáról szólt. A gazdaság fellendítésének mikéntjéről fogalmuk sincs. Én Matolcsira még a Gyerekem malacperselyét sem merném rábízni.
  A legnagyobb probléma pedig az, hogy jelenleg nincs olyan párt aki alternatívát nyujthatna a diktátorral szemben.”
 • 4. fercsibá 2011. január 07. 23:02
  „Idézem a nagy klasszikust (GyF.): " Ha nem tetszik a rendszer, el lehet innen menni!" Ugye, milyen demokratikus duma? Tetszettek akkor tiltakozni?
  A gengszterváltás hasznát viszont kéretik itt hagyni!!!
  Ismét elárulgatjuk a hazát? Bravó, ez az igazi hazafiúi hozzáállás! Külön is gratula, hogy néhány határon túli senkit is sikerült erre a szemétségre rávenni!
  Nem kell ennek a társaságnak tovább ebben az országban élni, ha ez nekik annyira elviselhetetlen, itt már eleget élősködtek, csak kérjük vigyék magukkal az őket éveken keresztül kiszolgáló és bűneiket tudatosan elleplező újságírócskákat is, akiknek segítsége nélkül nem tudták volna éveken keresztül hülyíteni és félrevezetni az országot, de gyakran a nagy Európát is, ahol szintén Gyurcsány volt az etalon. Őt soha nem támadták semmiért. Miért? Mert mindig a nagyok elvárása szerint cselekedett és nagy ívben le...ta a magyar nép érdekeit.”
 • 3. jozko 2011. január 07. 22:32
  „A legnagyobb tisztelettel, de azért jól érthetően szeretném feltenni a kérdést 6A magyarországi aláíróknak/:

  Hol és milyen mnkakörben méltóztattak tengődni-gondolom éhbérért-az elmúlt 20 -vagy még több-évben?
  Tetszettek-e észrevenni, hogy Magyarország ezidő alatt a rendszerváltó szocialista országok között az első helyről a sereghajtó helyzetébe került?

  Méltóztatnak-e érzékelni, hogy az ország piacait, termelő eszközeit szétpivatizélték, leginkább a benyomuló karvalytőkének szétmutyizták?

  Feltűnt-e, hogy a népesség egyensúlya felborult, a munkanélküliség az elviselhetetlenség határára jutott, az oktatás és az egészségügy képtelen a feladatát rendeltetésszerűen ellátni?

  Amíg az életük nagy részét munkával töltők nagy része megérdemelt nyugdíját félti, addig mindenféle nyerészkedők felélik a ZB alapokat szinte jogalap nélkili segélyek, ellátások formájában?

  Akiknek ezeket az állapotokat "köszönhetjük" -sok aláírót is beleértve-dőzsöl a végkielégítésben, a "jól megérdemelt" nyugdíjával!

  Szóvá tették- e valaha is ezt a korábbi fene nagy demokráciában-és szólásszabadságban?
  És ha süket fülekre találtak: felálltak-e a helyükről, kockáztatva a magas fizetést, nyugdíjat és a lelkiismeretük ellenére végzett munkát abbahagyták-e?

  Egy frászt!
  Most viszont arra az azstalra Xsarnak,ahonnan ettek-és ahonnan a legtöbben többet vettek el , mint amit oda letettek?

  És hallottak-e már olyanról, hogy egyes rendszerváltozások alaklmával egyes helyeken az ilyen heréket véglegesen elszámoltatják?
  Nálunk még nem fejeződött be a rendszerváltozás -teljesen.”
 • 2. novaklaszlo56 2011. január 07. 21:47
  „Akkor hát a tegnapi elnökségi ceremónia a magyar demokrácia felravatalozása volt? Dehát még él, vagy már nem? Csak meg kéne próbálkozni egy reanimációval, hátha még nem agyhalott szegény. Bár a honfitársaim jelentős része mintha éppen ennek örülne. De ők vajon felfogják, hogy ez mit jelent? Lehetséges lenne, hogy ennyien nem értik, mekkora a tét? Nehéz elhinni, pedig a jelek szerint...
  Jó éjt, Magyarország! Remélem, kialszod magad, és kijózanodsz. Még időben. Mielőbb. Félek. Nem, inkább aggódom. Félnem már nincs mitől.”
 • 1. Rosmary53 2011. január 07. 21:45
  „Ajjaj...lesz még itt baj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb olajmezőt fedezett fel az INA Horvátországban

Napi 30 köbméter kőolaj és 30 ezer köbméter földgáz kitermelését teszi lehetővé az a műholdas vizsgálattal felfedezett horvátországi olajmező. Tovább olvasom