Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Feljelentik a bankokat a francia önkormányzatok

Franciaország - Az úgynevezett mérgezett hitelek visszafizetése miatt több, nehéz helyzetbe került francia önkormányzat jelezte hétfőn, hogy feljelentést tesz a kölcsönt nyújtó bankok ellen: elsőként Saint-Etienne városa kérelmezte a párizsi legfelsőbb bíróságtól, hogy nyilvánítsa semmisnek szerződését a Deutsche Bankkal.
A pénzügyi válság előtt Saint-Etienne mellett a többi között Rouen, Saint-Saint-Denis és Lille is indexált, változó kamatlábú árazással rendelkező hiteleket vett fel, amelyeket eddig a városok törleszteni tudtak, de a kamatok várható megemelkedésével 2010-től a városvezetők szerint veszélybe kerül az önkormányzatok költségvetése.

A rekordot Saint-Etienne tartja, amely 16 mérgezett hitelre kötött szerződést. Ebből a város ötöt már rendezett, s így az elmúlt két évben a kockázatosnak tartott hiteleket az önkormányzat az adósságállomány hetven százalékáról 49 százalékra csökkentette.

A város adósságállományának jelenlegi teljes összege 190 millió euró. Ezen belül Maurice Vincent szocialista polgármester szerint időzített bombaként ketyeg a Deutsche Bank 20 millió eurós kölcsöne, amelyet még az előző városvezetés vett fel. A 2022-ig futó hitel idei 4,9 százalékos kamata 2010. január 1-én 24 százalékra emelkedik, s ezt a város - a kölcsön éves 3,7 millió eurós törlesztése mellett - csak a helyi adók négy százalékos emelésével tudná kifizetni, amit az önkormányzat egyhangúlag visszautasított. A város tavaly 7,5 százalékkal emelte meg a helyi adókat, ebből 2,5 százalékot fordított a mérgezett hitelek elleni küzdelemre.

A polgármester a szerződés semmissé nyilvánítását kérte a párizsi legfelsőbb bíróságon, amelyre véleménye szerint jó esélye van a városnak, ugyanis elődje, a konzervatív oldalhoz tartozó Michel Thiolliere-t senki nem informálta a kölcsön kockázatairól, amit nem is lett volna joga aláírnia. Vincent szerint a banknak is tudnia kellett, hogy a francia törvények alapján az önkormányzatok nem fogadhatnak el kockázatosnak tartott spekulatív termékeket.

A város további öt banknak - Dexia, Banques Populaires-Caisses d,Epargne, Société Générale, Crédit Agricole és Depfa Bank - küldött figyelmeztetést és jelezte, hogy amennyiben nem sikerül velük megállapodni, őket is feljelenti az önkormányzat a bíróságon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Perzsa-öböl arab államait aggasztja az iráni atomprogram

Irán - Az iráni partokkal átellenben, a Perzsa-öböl túloldalán lévő arab monarchiák óhatatlanul… Tovább olvasom