Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Felmentették a romániai Szoboszlay-per elítéltjeit

Felmentette a Kolozs megyei ítélőtábla a Szoboszlay Aladár pécskai római katolikus pap neve által fémjelzett, 1958-as per 57 elítéltjét.
Három évvel ezelőtt Szoboszlay Aladár lánytestvére, Szabó Emilné bízta meg bátyja perének újrafelvételével Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvédet. A román legfelső bíróság az ítélőtáblához utalta a pert, az ítélőtábla először elutasította a perújrafelvételi kérelmet. Kincses fellebbezése nyomán a bukaresti legfelső bíróság visszahelyezte a pert Kolozsvárra, és a második próbálkozás sikerrel járt: az ítélőtábla megsemmisítette az 1958-as ítéletet.

Az ügyvéd a Krónika című napilapnak elmondta: az volt a fő érve, hogy a kommunizmus embertelen társadalom volt, és ezt a rendszert Romániában hivatalosan is elítélte 2006-ban Traian Basescu államfő egy parlamenti beszédben, amely a román állam hivatalos dokumentumává vált. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy az 57 elítélt személy felmentése több a rehabilitációnál, hisz a bíróság elismerte: az elítéltek nem bűnösök.

Szoboszlay Aladár 1925-ben született, 1948-ban Temesváron szentelték pappá. Négy évig Pécskán szolgált, majd káplánként visszakerült Temesvárra. Itt kezdte írni Confederatio című művét, amelyben kifejtette nézeteit egy Arad központú, román-magyar konföderáció létrehozásáról. Ennek megvalósítására már 1955-ben társakat keresett és talált. Egyik legfőbb segítője Alexandru Fantanaru, aradi román ügyvéd lett.

Azt tervezték, hogy a magyar forradalommal párhuzamosan Romániában is forradalmat robbantanak ki. Fantanaru felvette a kapcsolatot a Fogaras környékén bujkáló kommunistaellenes román partizánokkal. A mozgalomba sikerült beszerveznie egy páncélos ezredest, akinek az lett volna a feladata, hogy egységeit Caracalból a román fővárosba vezesse, és megszállja a stratégiailag legfontosabb épületeket, amihez felfegyverzett székely katonák is csatlakoztak volna. Szoboszlaynak több csíki embert is sikerült bevonnia a szervezkedésbe, a mozgalom egyik központja Csíkszereda lett.

Az államhatalom viszonylag hamar tudomást szerzett a szervezkedésről. A Securitate, a biztonsági szolgálat emberei letartóztatták a konspiráció résztvevőit, majd a Kolozsváron sorra került, Szoboszlay-perként ismert eljárásban 57 személyt ítéltek el. Közülük 11-et golyó általi halálra, a többieket pedig átlagosan 17 évi szabadságvesztésre. A 11 halálra ítéltből tízet végeztek ki, köztük Szoboszlay Aladárt - olvasható a Krónika elektronikus kiadásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák pszichiáter: Malina Hedvig nem hazudik

Malina Hedvig nem hazudott, amikor 2006-ban azt mondta, hogy Nyitrán megtámadták - állítja Jozef… Tovább olvasom