Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Felmérés: 23 ország válaszadóinak fele elfogadja az istenhitet

A világ lakosságának 51 százaléka hisz feltétlenül egy vagy több isteni lény létezésében, 18 százalék nem hisz ilyenben, 30 százalék pedig bizonytalan a kérdésben - ismertette húsvéthétfőn az Ipsos Zrt. a Reuters hírügynökség részére készült felmérésének eredményét.
A közvélemény-kutatás szerint a vizsgált országok közül legtöbben Magyarországon hiszik úgy, hogy lélekvándorlás útján születünk újjá.

A válaszadók fele véli úgy, hogy van túlvilág, míg a másik fele szerint elmúlás követi a létet (23 százaléka), vagy nem tudja (26 százalék), mi következik utána. Tízből négyen hisznek az emberi evolúcióban, 28 százaléknyian az isteni teremtésben, míg 31 százalék nem tudja, melyikben higgyen.

A közvélemény-kutatás 23 ország 18 829 felnőtt válaszadójának megkérdezésével készült.

Leginkább Indonézia (93 százalék), Törökország (91), Brazília (84), Dél-Afrika (83) és Mexikó (78) lakói hisznek feltétlenül Isten létében, több isten létében pedig leginkább India (24 százalék), Kína (14) és Oroszország (10) polgárai hisznek. Javarészt Franciaország (39 százalék), Svédország (37), Belgium (36), Nagy-Britannia (34), Japán (33) és Németország (31) válaszadói mondták, hogy nem hisznek istenben. A legbizonytalanabbak Japán (54 százalék), Kína (52) és Dél-Korea (50) lakosai.

A világ lakosságának kicsivel több mint a fele (51 százalék) szerint van túlvilág: negyedük (23) hisz valamiféle halál utáni folytatásban, de nem kifejezetten mennyben vagy pokolban; tízből ketten (19 százalék) vélik úgy, hogy a mennyországba vagy pokolra jutunk; 7 százalék gondolja, hogy működik a reinkarnáció; 2 százalék szerint pedig mennyország ugyan létezik, de pokol nincs. Negyednyien (23 százalék) mondják, hogy a létet elmúlás követi, míg ugyanennyi ember (26 százalék) nem tudja, mi történik a halál után.

Abban a vélekedésben, hogy lélekvándorlás útján születünk újjá, Magyarország (13 százalék) lakói járnak élen, őket Brazília (12 százalék), Mexikó (11 százalék), Japán (10 százalék), Argentína (9 százalék) és Ausztrália (9 százalék) válaszadói követik - olvasható az Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt. közleményében.

Tízből négyen (41 százalék) evolucionistaként úgy vélik, hogy az emberiség egy hosszú folyamat eredményeként olyan alacsonyabb rendű fajoktól származik, mint a majmok. Leginkább Svédország (68 százalék), Németország (65), Kína (64), Belgium (61) és Japán (60) válaszadói vélik így. Tízből hárman (28 százalék) vallják magukat szerte a világban teremtéshívőnek, s hiszik, hogy az emberiség egy magasabb szellemi erő, Isten teremtménye, s nem gondolják, hogy olyan alacsonyabb rendű fajoktól származnánk, mint a majmok. Ebben a vélekedésben Szaúd-Arábia (75 százalék), Törökország (60), Indonézia (57) és Dél-Afrika (56) lakói járnak az élen. A világ népességének majdnem egyharmada (31ű) nem tudja, miben higgyen; néha egyetért, máskor nem a különféle evolúciós vagy kreacionista elméletekkel. A legbizonytalanabbak az oroszok (40 százalék), az olaszok (39), az argentinok (38), a lengyelek (38) a spanyolok (37) és a franciák (36.)

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2011. április 26. 20:53
    „1.) cyt
    "...és melyek a magasabbrendűek???"
    Egyszerű: Pártvezérek, az általuk kinevezett csókosok, képviselők, a nép kegyelméből állami vezetők, bírák, ügyészek, médiairányítók, egyházi vezetők stb, és nem utolsóan a születésük okán választottak.”
  • 1. cyt 2011. április 26. 10:51
    „Nekem az egész szövegből az szúrja csak a szememet, hogy a majmokat a szerző(k) "alacsonyabbrendű" élőlény(ek)nek tekintik. Vajon hol kezdődik akkor a magasabbrendűek csoportja? Vagy itt megint ugyanannak a szónak egy egyedi értelmezéséről van szó? Mert ugyebár a majmok a főemlősök. Az emberhez a majmok a legközelebb álló állatok. Fajok tízezrei vannak még alattuk a rendszertanban. Akkor most hogyan is van ez? Mely élőlények az alacsonyabbrendűek és melyek a magasabbrendűek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földi kapcsolat nélkül az 500 napos ˝Mars-utazás˝ résztvevői

Egy álló hétig nem tudtak kapcsolatba lépni a Földdel a szimulált 500 napos Mars-utazás résztvevői a… Tovább olvasom