Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Félmillió liter tejet öntöttek ki a cseh gazdák

Legalább félmillió liter tejet öntöttek ki országszerte csütörtökön a cseh gazdák tiltakozásul az alacsony felvásárlási árak ellen, minek következtében a tehenek számának csökkentésére kényszerülnek.
A félmillió liter a 7,3 millió literes napi tejtermelés mintegy 7 százalékát jelenti. A tiltakozó akciókra Csehország nyolc helyén kerül sor. Néhány nagyváros főterére a gazdák több teherautónyi krumplit vittek, amit az emberek szabadon elvihettek. Ugyanakkor a tereken tüntetések voltak, amelyeken a gazdák felhívták a figyelmet a cseh mezőgazdaság egyre romló helyzetére.

"A cseh mezőgazdaság nagy problémája az is, hogy a lakosság gyakran kedvezőtlenül ítéli meg a gazdákat, míg az agrártárca gyakorlatilag nem törődik a gazdákkal, a tejtermelőkkel" - nyilatkozta Jaroslav Vanous, a tüntetések egyik szervezője.

A mezőgazdasági minisztérium a kritikákat visszautasította. "Világosan látjuk, hogy a tejtermelők valóban nehéz helyzetben vannak. A minisztérium azonban minden olyan lépést támogat, amely segítséget jelenthet nekik" - jelentette ki Petr Vorlícek, a tárca szóvivője. Hozzátette: a mostanihoz hasonló tiltakozók akcióknak semmi értelme, kár a kiöntött drága tejért.

Vorlícek közölte: a tárca a jövő évben kiemelten kívánja támogatni a tejtermelőket a rendelkezésére álló uniós alapokból.

Az agrárkamara kimutatása szerint az 1993 óta rosszabbodó helyzet következtében az akkori egymillióról 380 ezerre csökkent a csehországi tehénállomány.

"Ha a fejlődésben nem következik be törés, két-három éven belül csak 200 ezer tehén lesz a gazdaságainkban" - hívta fel a figyelmet Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke. Ez újabb 40 ezer munkahelyet szüntetne meg a mezőgazdaságban, és a kapcsolódó ágazatokban további 34 ezer munkahely kerülne veszélybe.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. október 29. 15:50
    „Hogy száradt volna le a kezükszára!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaárulóznak Romániában

Kölcsönösen hazaárulással vádolja egymást Traian Basescu államfő és a vele szembenálló parlamenti… Tovább olvasom