Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Félmilliós tömeg előtt kért nagyobb szabadságot a vallásnak a Pápa Havannában

Hívők és érdeklődők félmilliós tömege előtt kért nagyobb szabadságot a vallásnak Havannában a pápa szerdán, kubai látogatása utolsó napján.
XVI. Benedek a Forradalom terén bemutatott miséjében az egyház feladatáról szólva kijelentette: ha teljes munkát akar végezni, akkor ahhoz "igazi vallásszabadsággal kell rendelkeznie, ami abban is megnyilvánul, hogy nyilvánosan is lehessen hirdetni és ünnepelni a hitet". A pápa "örömmel elismerte", hogy Kubában lépéseket tettek ezen a téren, de hangsúlyozta, hogy "tovább kell haladni". "Arra buzdítom a kormányzati intézményeket, hogy szilárdítsák meg a már elérteket, és haladjanak tovább a társadalmi közjó igazi szolgálatához vezető úton".

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy amikor nagyobb szabadságot kér a vallás számára, "nem előjogokat követel", hanem "Krisztus küldetéséhez akar hű maradni, tudván, hogy ahol Krisztus jelen van, az emberek gyarapszanak a humanizmusban és állandóságra találnak".

A pápa idézett János evangéliumából, amely szerint "az igazság szabaddá tesz benneteket", és azt a magyarázatot fűzte a szöveghez, hogy Krisztus "az egyetlen, aki meg tudja mutatni az igazságot, és valódi szabadságot tud adni". Az igazság keresését azonban sokan rosszul értelmezik, ami "irracionalitásba és fanatizmusba torkollik, bezárkóznak a maguk igazságába, és megpróbálják ráerőltetni ezt másokra" - tette hozzá. Ezt a kitételt egyes kommentárok a kommunizmus bírálataként értelmezték.

XVI. Benedek kijelentette, hogy "Kubának és a világnak is változásra van szüksége, de ez csak akkor következik be, ha mindenkinek lehetősége van az igazság keresésére, és a szeretet útját választja, megbékülést és testvériséget hirdet".

A mise kellemes délelőtti időben zajlott le, a meleget könnyű szellő enyhítette. A pápa szószékét a kubai nemzeti hős, José Martí szobra előtt állították fel, szemben Ernesto "Che" Guevara argentin-kubai forradalmár házfalra festett, tízemeletes arcképével. A fehérbe öltözött Raúl Castro elnök a hallgatóság első sorában ült.

A pápa később találkozott Fidel Castro volt kubai elnökkel, majd helyi idő szerint délután fél öt tájban repülőgépre ül Róma felé, befejezve két országot érintő latin-amerikai körútját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájci busztragédia: hibás tempomat okozta?

Miközben a svájci nyomozók Belgiumban hallgatják meg a két héttel ezelőtti belga busztragédia… Tovább olvasom