Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Felszámolják az egyiptomi állambiztonsági szervezetet

Egyiptomban felszámolják az állambiztonsági szervezetet, amely az elnyomás eszköze volt Hoszni Mubarak elnöksége idején - jelentette a MENA állami hírügynökség.
Az állambiztonsági apparátust feloszlatják, és létrehozzák a Nemzetbiztonsági Erőt, amelynek az lesz a feladata, hogy az alkotmánnyal összhangban szavatolja a belső biztonságot, és küzdjön a terrorizmus ellen. Szolgálatát úgy kell végeznie, hogy "ne avatkozzon bele az állampolgárok életébe, és hagyja érvényesülni a politikai nézeteik kifejtésére vonatkozó jogukat". Az új szervezet tagjainak kiválogatása és kinevezése ezután fog megtörténni.

A brutalitásáról hírhedtté vált állambiztonsági szervezet tevékenysége jelentős mértékben hozzájárult azoknak a tüntetéseknek a kirobbanásához, amelyek február közepén Hoszni Mubarak elnök lemondásához vezettek. Feloszlatása a megmozdulások résztvevőinek egyik legfontosabb követelése volt.

Az állambiztonság kiterjedt jogosítványokkal rendelkezett, az élet minden területén - az egyetemi választásoktól a közszolgálati kinevezésekig - beleszólt a történésekbe. Akik összeütközésbe kerültek vele, azokkal szemben gyakran alkalmazott kínzást.

Feloszlatását újult erővel kezdték követelni azután, hogy március elején tiltakozók országszerte megrohamozták a szervezet irodáit, s a kínzásokat, a kiterjedt belső kémtevékenységet igazoló iratokra bukkantak. Az állambiztonsági szervezet vezetőjét letartóztatták, s vizsgálat indult ellene annak kiderítésére, hogy adott-e utasítást a Mubarak elleni tüntetések résztvevőinek megölésére. További 47 személyt dokumentumok megsemmisítésének gyanúja miatt vettek őrizetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatos erejű földrengés Tokiótól délnyugatra

A hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra kedd este. Tovább olvasom