Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Felszámolták a brit parlament előtti demokráciafalut

Felszámolta a londoni rendőrség a brit parlament előtt több mint egy évtizede létesített "demokráciafalut", érvényt szerezve annak a törvénynek, amely tiltja egyes kiemelt helyszíneken a folyamatos tiltakozó demonstrációkat.
Ez volt a világ leghosszabb ideig tartó folyamatos béketüntetése.

A harminc sátorból álló tábort eddig létezett formájában 2010 tavaszán alakították ki a londoni Parlament-téren, a háborús győző, Winston Churchill néhai miniszterelnök háromméteres bronzszobrának árnyékában békeaktivisták, akik elsősorban az afganisztáni háborúban vállalt brit katonai szerep ellen tiltakoztak. A téren azonban már 2001 óta táboroztak tiltakozók, akik az afganisztáni beavatkozás, majd a guantánamói börtöntábor, 2003-tól pedig az iraki háború, és általánosságban minden fegyveres intervenció ellen demonstráltak.

Az eredeti tábor kezdeményezője, Brian Haw veterán békeaktivista, aki tíz évet töltött a téren, tavaly rákbetegségben elhunyt, de követői a helyszínen maradtak.

Eltávolításukra több kísérlet is történt. Tavaly - miután a londoni városháza erre engedélyt kapott a felsőbíróságtól - a hatóságok már le is bontották a tér gyepén felvert tábort, a tiltakozók azonban rögtön újraépítették a sátrakat a füves területet körülvevő járdán, amely a Westminster kerület kezelésében van, és így a londoni közgyűlés kilakoltató határozata arra nem vonatkozott.

A brit parlament azonban tavaly év végén törvényt alkotott a "rendőrségi reformról és a társadalmi felelősségről", és ennek egyik külön passzusa tételesen felsorolja azokat a kiemelt helyszíneket, amelyeken tilos "táborszerű" tiltakozó demonstrációkat tartani. E helyszínek közé tartozik a parlament előtti tér, a kormányzati negyed főutcája, a Whitehall, valamint a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster apátság.

A Scotland Yard kedden bejelentette, hogy e törvény alapján előző éjjel felszámolta a parlament előtti sátortábort, és két személyt őrizetbe vett.
Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere a BBC rádióban "vandalizmusnak" nevezte, hogy a tiltakozók a világörökség részének nyilvánított Parlament-téren vertek tábort. Johnson szerint "épp ideje volt", hogy a tér "megfelelő védelmet kapjon".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martin Schulz az Európai Parlament elnöke

Martin Schulz német szociáldemokrata politikust választotta meg kedden új elnökévé az Európai… Tovább olvasom