Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Felszínre érkezett az első chilei bányász + videó

Sikerrel menekítették ki a több mint 600 méteres mélységben rekedt első chilei bányászt, aki szerda hajnalban érkezett a felszínre - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.
 A "történelmi" mentési akció helyi idő szerint nem sokkal kedd éjfél előtt vette kezdetét. A CNN szerint a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalos a mintegy 400 kilós és 4 méter hosszú, cső alakú mentőkapszulában minden különösebb viszontagság nélkül tette meg a felszínre vezető utat. A hatóságok őt szemelték ki arra, hogy elsőként hagyja el a menedékhelyet, ahol társaival együtt 69 napot töltött. Ávalos feladatul kapta azt, hogy az előzetes becslések szerint mintegy 1 órán keresztül tartó út során tájékoztassa a hatóságokat az emelkedés tapasztalatairól, ami kulcsfontosságú a többiek kiszabadítása szempontjából. A Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és aranybányájában augusztus 5-én történt omlás. A katasztrófa következtében 33 bányász - 32 chilei és 1 bolíviai - rekedt a 622 méteres mélységben. A hatóságok azt remélik, hogy ezt követően felgyorsulhat a mentés, ami másfél-két napot vehet igénybe.Ávalos felszínre hozatala után a kapszula azonnal vissza is indult a második bányászért. Az akció egyébként mintegy 2 órás késéssel kezdődött. Laurence Golborne bányaügyi miniszter a késést azzal magyarázta, hogy némi módosításokat kellett végrehajtani a mentőkapszula kommunikációs rendszerén, amely a felszínre emelkedő bányászokkal való kapcsolattartást biztosítja. Egyes források szerint a késedelmet növelte az is, hogy az "üresjáratot", azaz a mentőkabin ember nélküli leeresztését, illetve felhozatalát meg kellett ismételni. Annak beszálló ajtaján ugyanis kisebb károk keletkeztek. A források szerint a kabin az akna falába ütközött azon a részen, ahol a furat nem volt acélcsövekkel kibélelve. A mentési munkálatokat vezető Andres Sougarret főmérnök annyit közölt, hogy a mintegy 4 méter hosszú, cső alakú kapszula ajtaja behorpadt, és ki kellett kalapálni azt. Az ember nélküli tesztutat követően szerint szerda hajnalban leérkezett a mélybe a mentőcsoport egyik tagja azzal a céllal, hogy segítse a 33 bányász felszínre hozatalát.

A 33 bányász a felszínről érkezett társat hatalmas üdvrivalgással fogadta. A férfi, Manuel González a Codelco állami bányaipari vállalat mentési szakértője, aki a mentőkapszulában már zökkenőmentesen ékezett le. Gonzálezt követően a haditengerészet egyik orvosa indult a mentőkapszulával a bányászok menedékhelyére, és leérkezése után azonnal megkezdődött a bányászok felszínre hozatala. A felszínen a bányászok fogadására a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett megjelent Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is. A bányászok villámgyors orvosi vizsgálaton esnek át, majd rövid időre találkozhatnak szeretteikkel. Ezt követően helikopterrel kórházi kivizsgálásra szállítják őket.

Olvasóink írták

  • 1. keiner 2010. október 13. 07:19
    „Ok, 7h12 már a 3.dik fent van.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington támogatja Szerbia EU-integrációját

Belgrád - Támogatásáról biztosította az amerikai külügyminiszter keddi belgrádi tárgyalásai után… Tovább olvasom