Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Feltérképeznék Kőrösi Csoma Sándor vándorútját

Románia - Kőrösi Csoma Sándor útjának felmérését tervezi Kelemen Hunor, a román kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
A lapnak adott interjúban Kelemen Hunor elmondta, hogy a Székelyföldről a magyar őshaza kutatására Ázsiába indult 19. századi nagy keletkutatónak, az első tibeti-angol szótár megírójának vándorútját a Selyemút mintájára térképeznék fel. A Kőrösi-emlékhelyeket összegyűjtve létre lehetne hozni a Megismerés Útját.

Kelemen Hunor szerint Kőrösi Csoma Sándor élettörténete a kultúrák és a vallások közötti átjárást is jelenti, ezért az ENSZ tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO 2010-es programjában adott a lehetőség a terv megvalósítására.

A miniszter úgy véli, hogy Románia és Magyarország érdekelt a Megismerés Útjának megvalósításában. A két országon kívül Kelemen Hunor még be szeretné vonni az együttműködésbe Indiát is, ahol éveken át végezte tudományos munkáját Kőrösi és ahol 1842-ben meghalt.

Olvasóink írták

  • 1. Kawasanyi 2010. március 04. 21:25
    „Jó ürügy a kirándulása az tény. Sok sikert hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek egy magyar képviselőre

Rálőttek szerda este kilenc óra tájban családi háza előtt Basternák Lászlóra, a Magyar Koalíció… Tovább olvasom