Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Feltörte a NASA szerverét - 584 ezer dollár kártérítést kell fizetnie

A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok tavaly.
A kolozsvári bíróság ítélete szerint 584 ezer dollár kártérítést kell fizetnie annak a kolozsvári magyar nevű hackernek, aki feltörte a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal szerverét.

Butyka Róbertnek azt követően kellett polgári perben is a bíróság elé állnia, hogy január 17-én az ellene folytatott büntetőperben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a kolozsvári magyar nevű hacker feltörte az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) informatikai rendszerét, és jelentős károkat okozott a NASA-nak. A büntetőperhez polgári peres félként csatlakozott NASA kárigényét a bíróság elfogadta. A romániai internetes portálok híradásai szerint a döntés egyelőre nem jogerős, a kolozsvári fiatalember fellebbezéssel élhet ellene.

A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 2010 december 12-én behatolt az Amerikai Űrkutatási Hivatal informatikai rendszerébe, ott megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek fél éves munkájára volt szükség. A romániai lapok szenzációként közölték, hogy a nem mindennapos hackeri teljesítményt elérő 26 éves fiatalember mindössze kilenc osztályt végzett.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. április 18. 22:27
    „A 9. osztályos minősítés, nem a fiatalemberre vonatkozik, inkább a NASA bazár biztonsági szintjére ! Kár volt a Robi gyereknek "belebarmolni" a rendszerbe,
    elég lett volna az amcsik pökhendi önhittségét meghackelni, azzal hogy belép és nyomot hagy !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9600 halott, 150 ezer sebesült - földrengést szimuláltak Tokióban

A szerdán ismertetett kísérletben 7,3 erősségű földrengést szimuláltak. Tovább olvasom