Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Felújították a részecskenyalábok ütköztetését a CERN-ben

Felújították a hét végén a részecskenyalábok ütköztetését a nagy hadronütköztetőben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szakemberei idén először valósították meg a fénysebességére felgyorsított részecskék ütköztetését a nagyhadronütköztető téli leállítása után.
"Jól kezdődött, stabil nyalábokkal. Egy kicsit még előbbre is vagyunk a programmal a téli szünet után" - nyilatkozta hétfőn a Reuters hírügynökségnek James Gilles szóvivő.

Oliver Buchmüller fizikus elmondta, hogy 2011, 2012 elsődleges feladata lesz, hogy bizonyítékot találjanak a szuperszimmetria létezésére, a sötét anyag létére, a sötétlyuk keletkezésére és hogy megtalálják a "isteni részecskét", a más részecskék tömegéért felelős Higgs-bozont.

A világ legnagyobb kísérleti berendezése, a CERN nagy hadronütköztetője (LHC) Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométeres, 3 méter átmérőjű alagútban üzemel, ahol a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetnek. Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni.

Ezeket az ütköztetéseket négy kutatócsoport figyeli és elemzi a CERN-ben és a világ számos országában.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. március 15. 11:33
    „Pontosabban: CSAKNEM fénysebességre gyorsított részecskék!

    Az einsteini törvények értelmében a fénysebesség tömeggel rendelkező elemi részecskével nem érhető el (jelenlegi tudásunk szerint) ugyanis eléréséhez végtelen energiára van szükség, elérésekor a tömege pedig végtelenre nő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig folytatódnak a harcok Líbiában

Líbia keleti és nyugati részén is folytak a harcok hétfőn a hadsereg Moammer Kadhafihoz hű erői és a… Tovább olvasom