Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ferenc pápa a törvény tiszteletét és a természet védelmét szorgalmazta

A bűnözés elutasítását szorgalmazta Ferenc pápa szombaton a campaniai Casertában tett látogatása során. A délolasz város a camorra földjének számít, ahol a bűnszervezet tartja kézben az illegális bevándorlást és az illegális hulladékkereskedelmet is.
Kétszázezren vettek részt a Ferenc pápa által a délolasz Versaillesnek tartott egykori casertai királyi palota előtti téren bemutatott szentmisén.

“Mondjatok nemet a korrupcióra és a törvénytelenségre! ( ) Isten elsőbbségét hangoztatni azt jelenti, hogy bátorságunk van nemet mondani a rosszra, a másikat szolgálni a törvényesség és a közös jó érdekében!" - hangoztatta Ferenc pápa homíliájában.

A pápa úgy fogalmazott, Itáliának ezen a gyönyörű területén a törvényesség jelének számít a természet védelme is. Ferenc pápa arra a tízmillió tonna mérgező hulladékra utalt, amelyet a camorra bűnszervezete az utóbbi több mint húsz évben ásott a föld alá a Caserta-Nápoly közötti területen.

Ferenc pápa a bevándorlók befogadását is szorgalmazta. Caserta mintegy 80 ezer olasz lakosa mellett több mint 40 ezerre emelkedett a többnyire észak-afrikai bevándorlók száma.

A misén részt vevő bevándorlók transzparenst emeltek a magasba “Együtt a camorra és a rasszizmus ellen" - felirattal.

A mise kezdetén a Casertában és környékén élő ukrán közösség tagjai fehér galambokat eresztettek a magasba hazájuk békéért. Ferenc pápa a szervezett bűnözés ellen emelte fel szavát júniusban is a calabriai Cassano all'Ionióban, ahol kiátkozta az egyházból a 'ndrangheta tagjait.

Caserában az egyházfő ugyanott mutatta be a misét, ahol az 1992-ben II. János Pál pápa. A mostani oltárt ugyanaz a terítő fedte be, amelyet az idén szentté avatott lengyel pápa használt. Az oltáron az az agyagdarab állt, amelybe több mint húsz évvel ezelőtt II. János Pál egy keresztet rajzolt casertai látogatása során.

Ferenc pápa helikopterrel tette meg a Vatikán és a Nápolyhoz közeli Caserta közötti utat. Az egyházfő átrepült az olaszul “tűzföldnek" nevezett terület fölött, ahol a camorra mérgezett hulladékot ásott el.

Az egyházfő külön találkozott a casertai egyházmegye papjaival. Előre megírt beszédét félretéve Ferenc pápa a papok szabadon hozzá intézett kérdéseire válaszolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kairó tiltakozik Erdogan Egyiptomot bíráló kijelentései miatt

Be fogják kéretni Törökország kairói ügyvivőjét Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek az országot bíráló kijelentései miatt. Tovább olvasom