Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ferenc pápa egy éve: nyelvújítás és egyszerű gesztusok

Nemcsak gesztusaival és egyházi reformjaival, hanem szónoki stílusával és nyelvi fordulataival is újdonságot hozott a pápa.
Ferenc pápa a nyelvújító: elég volt az unalmas homíliákból

Nemcsak gesztusaival és egyházi reformjaival, hanem szónoki stílusával és nyelvi fordulataival is újdonságot hozott az egyházi kommunikációba a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa.

Az olaszok rögtön érezték, hogy a piemonti származású, de spanyol anyanyelvű argentin pápa beszéde közelebb áll a fülükhöz, mint a (harminc év római tartózkodás után is) németes kiejtésű XVI. Benedeké.

A külföldiek azonnal a tartalomra figyeltek fel. Ki hallott már olyan pápát, aki megválasztása után Buonaserát! (Jó estét!) mond a hívőknek, és azóta is mindig előre köszön nekik. Ferenc pápa nem utasítja a hívőket és egyháza tagjait, hanem kéri őket (per favore), és utána meg is köszöni nekik (grazie).

Az egyháztudósok és a nyelvészek is felfigyeltek az egyházfő által beszédről beszédre kiépített új nyelvezetre. Ferenc pápa egyrészt nagyon egyszerűen és érthetően fogalmaz, másrészt teljesen új szókapcsolatokat vezetett be, amelyek tömörségükkel és azonnali érzelmi-vizuális hatásukkal is illenek a mai kor kommunikációs stílusához.

A gyakran szabadon beszélő Ferenc pápa nagymamája mondásait szokta idézni ("nem viszünk magunkkal semmit a túlvilágra, a szemfedőnek nincsen zsebe"), és vasárnap délben azzal búcsúztatja a hívőket, hogy jó étvágyat kíván nekik az ebédhez. Az egyházfő nem szereti a hosszú hivatalos szövegeket: karácsonykor és húsvétkor nem köszönti több mint hatvan nyelven a világ népeit (ezt már XVI. Benedek is el akarta törölni, de az országok és a Kúria hagyományféltő szárnyának tiltakozásával szemben visszalépett).

Ferenc pápa úgy beszél, ahogyan egy plébános szólhat a hívőkhöz a világ bármelyik részén. Ne tartsatok unalmas homíliákat! - figyelmeztette már többször paptársait, tanácsokat is adva ahhoz, hogyan készüljenek fel a prédikációra. Ferenc pápa az első egyházfő, akinek a Szent Márta Házban mondott mindennapos homíliáit a Vatikán nyilvánosságra hozza. Elődei egyedül miséztek a pápai kápolnában.

Az egyházi köznyelv részeivé váltak az emberközeli mindennapokat idéző képei, mint például az, amellyel a gazdasági válság és a szegénység hatását érezteti: "elkeseredett az a családfő, aki munkájával még kenyeret sem tud venni éhező gyerekeinek". Ferenc pápa kézzel foghatóvá teszi az egyház tanítását is, amikor Máriát "egyszerű vidéki lánynak" nevezi, Mózesről pedig azt mondja, erős karakter volt, "ő viselte a nadrágot". A papokon a pápa szerint "nyájuk szagát kell érezni".

Egyházi programját pontosan érzékeltetik plasztikus kifejezései: a hulladék kultúrája, a közömbösség globalizációja, a pénzpiac láthatatatlan zsarnoksága, az arc és emberi cél nélküli gazdasági diktatúra, a pénz imádata, valamint az, hogy ez egy könnyek nélküli világ, amely elfelejtett érezni és sírni. "Az tragédia, ha a tőzsde egy pontot veszít, és az nem az, ha egy magára hagyott idős ember éhen hal?" - kérdezte Ferenc pápa.

A pápa egyszerű gesztusairól vált ismertté

Pápává választásának pillanata óta egyszerű gesztusairól vált ismertté Ferenc pápa, aki elődjeivel ellentétben számos korábbi pápai hagyományt megváltoztatott attól kezdve, hogy saját cipőjét viseli és maga viszi a táskáját.

Fivérek és nővérek, buonasera! (Jó estét!) - köszöntötte a bazilika lodzsájáról az újonnan megválasztott argentin pápa a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas tömeget.

Elég volt ez a pár szó és 2013. március 13-án este azonnal érezni lehetett, hogy a Ferenc nevet választó pápa valóban új lesz - emlékezett vissza az Ansa olasz hírügynökség Jorge Mario Bergoglio egy évvel ezelőtti bemutatkozására.

A bíborosok által a Sixtus-kápolnában megválasztott pápa a lehető legegyszerűbb fehér ruhában jelent meg a hívők előtt. Róma püspökének nevezte magát és azt kérte, a tömeg áldja meg őt. Ehhez Ferenc pápa letérdelt a Szent Péter bazilika lodzsáján és némán imádkozott. A Szent Péter teret is mély csend uralta. A bazilikából az új pápa busszal tért vissza a Szent Márta Házba bíborostársaival együtt. Aznap este argentin és olasz rokonainak telefonált és felhívta Buenos Aires-i újságosát is, hogy lemondja előfizetését. Azóta is gyakran telefonál és ír mindazoknak, akik hozzá fordulnak segítségért. "Ciao! Francesco vagyok" - mutatkozik be a pápa, amikor felhív valakit. Magáról gyakran azt mondja, a világ végéről érkezett, hogy az egyházat a világ és a társadalom peremén élők közé is visszavezesse.

Megválasztása óta Ferenc pápa arany kereszt helyett ezüst feszületet visel. Azt a fekete cipőt hordja, amellyel bíborosként tavaly márciusban Buenos Airesből megérkezett Rómába a pápaválasztó konklávéra. Egy másik párat argentin cipésze küldött utána a Vatikánba, miután megtalpalta. Ferenc pápa az első, aki lemondott a piros színű pápai mokaszinről és műanyag karórát visel, amelyen gyakran ellenőrzi az időt a vatikáni szertartások alatt is.

Pápasága első napján a római Santa Maria Maggiore bazilikába ment imádkozni, ahova azóta is gyakran jár. Később kilépett a Vatikán egyik kapuján Róma utcáira és üdvözölte az embereket. Elugrott korábbi római szállására is és kifizette a számlát. A vatikáni autóparkot csökkentette. Ferenc pápa egy éve Rómában ugyanazzal a nem páncélozott Ford Focus gépkocsival közlekedik minimális biztonsági kísérettel. A pápa autója még a piros lámpánál is megáll.

A szegényeket szolgáló szegény egyházat hirdető Ferenc pápa az első perctől kezdve az egyszerűségről szóló programját követi. Bergoglio stílusa "12 hónap alatt a vatikáni kúria évszázados hagyományait sodorta el, a Vatikánban van, akinek nem tetszik, hogy a pápa semmibe veszi az intézményes tradíciókat, és egy öreg és csúnya kocsival megy még az olasz államfőhöz is, de az embereknek éppen ezért tetszik" - vélte az ANSA elemzése.

"Fáj a szívem, amikor azt látom, hogy egy pap vagy egy nővér a legújabb autót vezeti!" - fogalmazott Ferenc pápa, aki az egyházfői lakosztály helyett a Szent Márta Házba költözött be: "nem bírok egyedül lenni, a pápai lakosztály olyan mint egy tölcsér, belül tágas, de szűk a kapuja". Az egyházfő első útja tavaly júliusban Lampedusa szigetére vezetett az illegális bevándorlók és menekültek közé.

Amikor szintén júliusban a Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozóra indult, a repülőre maga vitte fel fekete színű aktatáskáját, amelyben "benne van a borotvám és a bibliám". Ferenc pápa keresi az emberekkel való találkozást: a Szent Péter téren szerdánként tartott általános audiencián több órát tölt a hívőkkel.

"Ferenc pápa gesztusai egyáltalán nem a hagyománnyal való törésről szólnak. Úgy cselekszik pápaként, amilyen ember. Erejét eredetisége adja: nem utasít, nem követel, példát mutat" - nyilatkozta Pietro Parolin szentszéki államtitkár.

A La Repubblica olasz napilap szerdán fényképekkel idézte fel Ferenc pápa első évének egyszerű gesztusait és pillanatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: új eszközökre, új politikára van szükség Európában

Ukrajna európai integrációját és a válság tárgyalásos megoldását sürgette a miniszterelnök pénteken… Tovább olvasom