Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Ferenc pápa engedélyezte Sándor István boldoggá avatásának kihirdetését

Ferenc pápa engedélyezte 63 boldoggá avatandó ember dekrétumának kihirdetését.
Ferenc pápa engedélyezte 63 boldoggá avatandó ember dekrétumának kihirdetését, köztük Sándor Istvánét, az 1953. június 8-án kivégzett szalézi szerzetesét - közölte a Szalézi Médiaközpont csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a szentatya erről Angelo Amato szalézi érseket, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusát tájékoztatta, akivel szerdán találkozott. A magyarországi letelepedésük századik évfordulóját ünneplő szaléziak első boldogjukat tisztelhetik a sztálinista egyházüldözés áldozatául esett Sándor Istvánban - tették hozzá.

Sándor István Szolnokon született 1914-ben, édesapja MÁV-segédmunkás volt. 1931-ben a fémipari szakiskola elvégzése után vasesztergályosként helyezkedett el. 1936-ban belépett a szalézi rendbe mint laikus testvér. 1940 és 1949 között nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. Közben 1941 és 1945 között kisebb megszakításokkal híradós katonaként a hadseregben szolgált. 1946-tól munkásfiatalokat vezetett a rákospalotai Katolikus Ifjúmunkások Országos Egyesületében.

Sándor István lakhelye a legszegényebb családok iskolás gyermekeit befogadó fiúnevelő intézet, a nyomdával is rendelkező Clarisseum volt, amely 1950 tavaszáig működött. Ott a nyomdai feladatok ellátása mellett 1949-ben sekrestyés is volt. Szoros kapcsolatot tartott fenn az Államvédelmi Hatósághoz katonai szolgálatra behívott munkásfiatalokkal.

1950 tavaszán betiltották a szerzetesrendek működését, de Sándor István továbbra is találkozott a fiatalokkal, kirándulásokat, összejöveteleket szervezett és hittant tanított. 1951 február végén a hatóság tudomására jutott Sándor István illegális tevékenységének egy része. Hamis papírokkal külföldre menekülhetett volna, de ő maradt. Hogy letartóztatását elkerülje, Kiss István álnéven a Persil gyár dolgozója lett, és bejelentés nélkül lakott rendtársa, Dániel Tibor szerzetes lakásában.

1952 júliusában társaival együtt letartóztatták, és a Budapesti Hadbíróság koncepciós perben 1952. október 28-án kötél általi halálra ítélte, amelyet 1953. június 8-án 21 óra 10 perckor hajtottak végre.

Sándor Istvánt nagy valószínűséggel a Rákoskeresztúri Köztemető 30l-es parcellájában hantolták el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin váratlan hadgyakorlatot rendelt el a Fekete-tengeren

Váratlan hadgyakorlatot rendelt el csütörtökön az orosz államfő a Fekete-tenger térségében -… Tovább olvasom