Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ferenc pápa felkereste XVI. Benedeket

A pápa és elődje az apostoli palota könyvtárszobájában négyszemközti beszélgetett.
Ferenc pápa elődjével, XVI. Benedek nyugalmazott pápával találkozott szombaton a Castel Gandolfo-i pápai rezidenciában.

A nyugalmazott XVI. Benedek a helikopter-leszállóhelynél üdvözölte látogatóját Marcello Semeraro, a közeli Albano püspöke társaságában. Ferenc pápa és XVI. Benedek átölelte egymást - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő a palota előtt várakozó újságírókkal.

A pápa és elődje ugyanabban az autóban hajtatott a leszállóhelytől az apostoli palotáig. Itt először a pápai nyári rezidencia kápolnájában együtt imádkoztak. XVI. Benedek arra kérte utódját, a pápai imazsámolyon imádkozzon, de Ferenc pápa ragaszkodott hozzá, hogy a kápolnának ugyanazon a padján egymás mellett mondjanak imát. Ezt a jelenetet a vatikáni televíziós központ kamerái (Ctv) rögzítették. "Testvérek vagyunk" - mondta Ferenc pápa XVI. Benedeknek a szóvivő beszámolója szerint.

Ferenc pápa és XVI. Benedek ezt követően 45 percig négyszemközt folytatott megbeszélést olaszul a könyvtárszobában, még az ebéd előtt.

A Ferenc pápát szállító helikopter Vatikánvárosból negyed óra alatt érkezett meg Castel Gandolfóba, amely felett kétszer is alacsonyan végigrepült, így üdvözölve az utcákon az új pápa érkezésére váró lakosokat. Több száz fős csoport gyűlt össze a pápai rezidencia előtt is.

A Castel Gandolfo-i látogatással egy időben jelentették be, hogy a nagypéntek esti meditációk szövegét az idén fiatal libanoniak írták Bechara Boutros Rai bíboros, antióchiai maronita pátriárka vezetésével.

Korábban írtuk:

Egy új és egy volt katolikus egyházfő találkozik: Ferenc pápa szombaton Castel Gandolfóban meglátogatja elődjét, az immár nyugalmazott XVI. Benedeket, akik február 28-án mondott le.

Ferenc pápa délben helikopterrel indul Vatikánvárosból a Rómától húsz kilométerre levő pápai rezidenciára. Negyed óra alatt érkezik meg Castel Gandolfóba, ahol a program szerint együtt ebédel XVI. Benedekkel. Ezután visszatér a Vatikánba.

A március 13-án megválasztott pápa ugyanazt az utat teszi meg, amelyet elődje tett lemondása napján. XVI. Benedek február 28-án szintén helikopterrel hagyta el a Vatikánt, és Castel Gandolfóba vonult vissza, ahol aznap este lemondott. Utolsó pápai útját a világsajtó egyenesben közvetítette.

Ferenc pápa megválasztása estéjén bejelentette, hogy minél előbb találkozni akar elődjével. Az új egyházfő a Szent Péter bazilika lodzsáján pápaként való megjelenése óta minden beszédében megemlítette XVI. Benedeket, köszönetet mondva neki az egyház érdekében végzett munkájáért. A konklávé után telefonon beszéltek egymással.

Az olasz sajtó szerint "az új és a régi pápa találkozójára" egyetlen precedens van: a szintén lemondott V. Celesztín és utódja, VIII. Bonifác pápa között. Ez a találkozó 1294 decembere és 1296 májusa, vagyis V. Celesztin lemondása és halála között történt. Azzal a különbséggel, hogy VIII. Bonifác őrizet alá helyezte elődjét. Találkozhatott egymással az 1406-ban pápává választott XII. Gergely és az Avignonban székelő ellenpápa, XIII. Benedek, akikkel egy időben V. Sándort is egyházfővé választották.

A Ferenc pápa és XVI. Benedek közötti első ebédet "egymás mellett élési főpróbának" nevezte a Corriere della Sera. A napilap azt írta: "majdnem mindenki meg van róla győződve, hogy ez nem okoz majd problémát".

A nyugalmazott pápa lemondása napján engedelmességet fogadott utódjának. XVI. Benedek Castel Gandolfóba való visszavonulása óta nem nyilatkozott, nem mutatkozott. Egyetlenegy lesifotós tudta lencsevégre kapni a Castel Gandolfó-i rezidencia kertjében tett sétája közben.

A volt pápával a Vatikánban az utódjáról tanácskozó bíborosok sem találkoztak, csak táviratot küldtek neki.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő arról számolt be, hogy XVI. Benedek a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füstöt és Ferenc pápa beiktatását a televízión keresztül követte. A szóvivő hozzátette, hogy XVI. Benedek májusban költözik vissza a Vatikánba, a pápai állam területén lévő Mater Ecclesiae-kolostorba.

Lemondása előtt XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy nem fog utazni, konferenciákra és más találkozókra járni, teljesen visszavonul a világtól, az egyháznak és az imának szenteli "élete utolsó szakaszát".

Precedens nélküli, hogy két pápa egyszerre éljen a Vatikánban. Mi lesz akkor, ha a pápai nevét megtartó XVI. Benedek akár csak egy könyvet jelentet meg? - kérdezték az újságok.

A "mai kommunikációs társadalomban" nehéz lesz úgy tenni, mintha a másik pápa "ott se lenne" - vélte az olasz sajtó, kiemelve, hogy Ferenc pápát megválasztása óta Georg Gänswein, a pápai ház prefektusa, XVI. Benedek személyi titkára kíséri mindenhova.

A lapok ugyanakkor nem zárták ki, hogy a két pápa egymás mellett élése éppen a lemondásával rendkívüli lépést tevő XVI. Benedeknek és a tetteiben eddig szintén rendkívülinek mutatkozó Ferenc pápának sikerülhet.

Olvasóink írták

  • 2. x 2013. március 24. 00:50
    „http://www.delmagyar.hu/forum/vatikan_a_katolikus_krisztus_egyetlen_es_igaz_egyhaza/24/2000648/?action=kifejt”
  • 1. queenmargareth1 2013. március 23. 08:17
    „na, jól elhúzódott az a csütörtök:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóviharok okoznak fennakadásokat Nagy-Britanniában

Cumbria megyében szombaton a hadsereg kutató-mentő egységei szabadítottak ki több tucatnyi autóst a… Tovább olvasom