Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Ferenc pápa szerint a háború a fegyverkereskedelmet szolgálja

A szíriai és a közel-keleti békét sürgette Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében, melyben azt is hangoztatta, hogy a háború a fegyverkereskedők érdeke.
A katolikus egyházfő a háborúba induló királyról szóló bibliai példabeszédet (Lukács 14, 31-32) idézte az úrangyala imádságot (Angelus) megelőző beszédében, melyet a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából mondott. "Melyik király az, aki, mikor háborúba indul egy másik király ellen, nem ül le előbb, hogy megfontolja, vajon képes-e tízezerrel szembeszállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá, és békét kér" - üzente Ferenc pápa a szíriai konfliktusban részt vevő összes félnek.

Az egyházfő ismételten nemet mondott "a testvérgyilkos gyűlöletre és az ezt szolgáló hazugságokra, az erőszak mindenfajta megnyilvánulására, a fegyverek terjedésére és ezek illegális kereskedelmére". Ferenc pápa hozzátette: "Mindig megvan a kétség. Ez valóban egy valamiért vívott háború, vagy ez az illegális kereskedelem háborúja, hogy fegyvert tudjon eladni?"

A szombat este a Szent Péter tartott imavirrasztásnak, amelyhez Rómában százezren, a világban milliók csatlakoztak, folytatódnia kell, hogy "Szíriában azonnal leálljon az erőszak és a pusztítás a testvérgyilkos konfliktus igazságos megoldása érdekében" - fogalmazott Ferenc pápa. Az egyházfő támogatását fejezte ki az izraeliek és palesztinok között indult békefolyamat határozott és bátor folytatásáért, továbbá békét szorgalmazott az egész Közel-Keleten: Libanonban, hogy az ország megtalálja a "vágyott stabilitást, és továbbra is a vallások közötti együttélés példaképe legyen"; Irakban, hogy "az erőszak átadja a helyét a megbékélésnek"; Egyiptomban, hogy muzulmánok és keresztények olyan társadalmat építsenek, amely az egész nép javát szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel húszezren tüntettek Theszalonikiben a megszorító intézkedések ellen

Közel húszezren tüntettek szombat este Theszalonikiben az athéni kormány megszorító intézkedései… Tovább olvasom