Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Ferenc pápa szigorított

A katolikus egyházfő tovább szigorította az IOR vatikáni bank és a többi szentszéki pénzügyi intézmény feletti ellenőrzést.
A pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen és ezek megelőzése érdekében Ferenc pápa csütörtökön saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli levelet adott ki, amellyel tovább szigorította az IOR vatikáni bank és a többi szentszéki pénzügyi intézmény feletti ellenőrzést.

A Vatikán honlapján olaszul megjelent négypontos pápai dokumentum újabb előrelépést jelent a nemzetközi pénzügyi előírásokhoz való csatlakozás terén - hangoztatta a szentszéki sajtóközpontnak az apostoli levelet kísérő közleménye.

Ferenc pápa az elődje, XVI. Benedek által 2010. december 30-án a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen kiadott motu proprio rendelkezéséhez csatlakozott és tovább erősítette a vatikáni Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) hatáskörét. Ez mostantól még szigorúbb ellenőrzést jelent az IOR vatikáni bank és az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) tevékenysége felett. Ezzel egy időben az ellenőrzést a Szentszék és Vatikánváros minden más pénzügyi-gazdasági tevékenységet végző intézményére is kiterjesztették.

Így a Vatikán teljesítette az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága útmutatásait - hangsúlyozta a szentszéki közlemény.

Újdonságot jelent, hogy a pénzügyi ellenőrzés az esetleges szabálytalanságok megelőzésére is kiterjed. Ezenkívül Ferenc pápa egy úgynevezett pénzügyi biztonsági tanácsot is felállított Peter Brian Wells prelátusnak, a szentszéki államtitkárság általános ügyeivel megbízott tanácsosának a vezetésével. A négyhavonta összeülő bizottság tagjai között helyet kapott Antoine Camilleri vatikáni külügyminiszter-helyettes, Luis Angel Vallejo Balda, az Apsa titkára, Nicola Picardi vatikáni ügyész és Domenico Giano, a vatikáni csendőrség parancsnoka.

A márciusban megválasztott Ferenc pápa június 26-án bizottságot állított fel az IOR működésének átvilágítására. Ezt július 19-én egy világiakból álló újabb bizottság kinevezése követte a vatikáni intézmények gazdasági működésének átvizsgálására. Július 31-én az IOR honlapot nyitott a vatikáni bank pénzügyi mérlegeinek közlésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraelben meggyilkoltak és lefejeztek egy romániai magyar nőt

A háztartási alkalmazottként dolgozó 45 éves nőt a gyanú szerint egy török férfi ölte meg. A… Tovább olvasom