Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Ferenc pápa új egyházi intézményt hozott létre

A bíborosi tanács feladata, hogy segítséget nyújtson a pápanak az egyetemes egyház kormányzásában.
Új egyházi intézményt hozott létre Ferenc pápa a hétfőn felállított bíborosi tanáccsal, amelynek feladata az, hogy segítséget nyújtson számára az egyetemes egyház kormányzásában és a római kúria működésének átalakításában.

Ferenc pápa saját kezűleg aláírt dokumentummal állította fel a bíborosi tanácsot a Vatikánban zajló konzisztóriummal egy időben.

Annak a nyolc fős bíborosi munkacsoportnak az intézményesítéséről van szó, melyet az egyházfő áprilisban nevezett ki a kúria és az egyház reformjával kapcsolatos javaslatok kidolgozására. Az öt kontinenst képviselő bíborosok keddtől számolnak be a pápának az eddig kidolgozott elképzeléseikről. A tanácskozás előtt a hétfői dokumentummal Ferenc pápa az eddigi munkacsoportot állandó, a pápa mellett dolgozó bíborosi tanáccsá léptette elő. Pontosan megszabta feladatukat is: segíteniük kell az egyetemes egyház kormányzásában és tanulmányozniuk kell a római kúria működését szabályozó Pastor Bonus apostoli rendelkezést, melyet még II. János Pál 1988-ban adott ki.

A dokumentumban a pápa fenntartotta magának a jogot a bíborosi tanács létszámának módosítására.

A bíborosok tanácsaikkal segítik az egyházfőt, de a döntéseket a pápa hozza meg, az egyházat egyedül a pápa vezeti - hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A Ferenc pápa és a bíborosok október 1-3. közötti munkájáról Lombardi kijelentette, ez az első találkozó lesz, semmilyen rendkívüli bejelentés nem várható. "Senki sem gondolhatja, hogy az egyház reformja három nap alatt végetér" - fogalmazott a szóvivő. Elmondta, hogy április óta a bíborosok nyolcvan dokumentumot küldtek már a pápának reformjavaslataikkal. Szombaton érkeztek meg a Vatikánba, ahol a Szent Márta házban laknak, ugyanott, ahol Ferenc pápa. A tanácskozások a pápai könyvtárszobában lesznek és a bíborosok október 4-én elkísérik Ferenc pápát Assisibe.

Ferenc pápa április 27-re tűzte ki XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatását. Lombardi szerint nem kizárt, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vehet a szentté avatási szentmisén, de erről a volt egyházfő Ferenc pápával fog dönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 illegális bevándorló fulladt a tengerbe Szicília partjainál

A szerencsétlenül járt emberek egy 250 fős menekültcsoporttal próbálták meg elérni a szárazföldet.… Tovább olvasom