Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Fico pártja tarolt a szlovák választásokon

A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja nem, Bugár Béla pártja, a Most-Híd viszont bejutott a törvényhozásba.
Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt a hét végi szlovákiai előrehozott parlamenti választásokon a szavazatok 94,84 százalékos összesítése alapján. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd 6,94 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP), Berényi Józseffel az élén a 2010-es választásokon elért 4,3 százaléknál ugyan jobban szerepelt, de a választók az MKP-ra most leadott voksainak százalékaránya - 4,52 százalék - ezúttal sem lett elegendő a törvényhozásba való bejutáshoz.

A mostani már a második egymást követő parlamenti választás, amelyen a Most-Híd bejut a pozsonyi törvényhozásba, az MKP viszont nem.

Ezzel szemben megalakulása óta a legfényesebb győzelmét aratta a hét végi parlamenti választásokon Robert Fico volt kormányfő pártja, a választók voksainak 44,85 százalékát megszerző baloldali Smer-SD, amely így 84 mandátumot sszerzett a 150 fős szlovák parlamentben. Ez az eredmény Robert Fico számára az egypárti kormányzást is lehetővé teszi, de ennek a forgatókönyvnek a megvalósítását Smer elnöke a választások előtt többször is elutasította.

Így ünnepelte győzelmét Robert Fico és a Smer-SD. Fotó: MTI (galéria)

A szavazatok összesítése alapján az újonnan felálló szlovák parlamentbe 6 párt jutott be.

A Smer-SD után a legjobb eredményt a szavazatok 8,76 százalékát megszerző Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el. A KDH a 16 mandátummal járó eredménnyel átvette a vezető jobboldali párt szerepét a szlovákiai politikai palettán.

A harmadik helyen az előző választásokon a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) listáján a törvényhozásba bejutott, Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt végzett a voksok 8,46 százalékával, ez számukra 16 képviselői széket jelent.

5,79 százalékot szerezve beküzdötte még magát a parlamentbe az utóbbi hetekben többször is a bejutási küszöb alatt mért Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS). A kétszeres exminiszterelnök Mikulás Dzurinda pártja jobb időket is megélt már, hiszen eddig rendszerint kétszámjegyű eredményeket ért el, ám a főként az ő kormányát érintő - korrupciós és lehallgatási - Gorilla-botrány miatt sokan még így is jó eredménynek tartják, hogy most sikerült 11 parlamenti széket szereznie.

A választói szavazatok 5,56 százalékát és ezzel 10 mandátumot szerezve bejutott a törvényhozásba a 2010-es választásokon szintén nagyobb sikert arató, liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) párt Richard Sulíkkal az élen.

Az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásai által esélyesnek tartott pártok közül nem került be a parlamentbe a szlovákiai politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt, amely a szavazatok 4,62 százalékát tudhatja magáénak. Nem jutott be a felmérések alapján szintén bejutásra esélyesnek tartott 99% nevet viselő párt sem, amely a voksok 1,6 százalékát nyerte el.

A parlamentbe jutott pártok vezetői többnyire elégedetten, míg a törvényhozáson kívül maradtak csalódottan fogadták az eredményeket.

Berényi József a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az eredmények kapcsán úgy nyilatkozott az MTI-nek: kissé csalódott, mert 5 százalék fölötti eredményre számítottak. Elmondása szerint ha közösen indultak volna (a Most-Híddal), a második legerősebb pártként lehetnének a parlamentben. Rámutatott: az MKP tett ennek irányában lépéseket, de elutasításba ütközött. Hozzátette: a választások eredményeinek ilyen alakulása nem csak az MKP számára jelent rossz kimenetelt, de a Szlovákiában élő magyarság számára is, amelyre nehéz évek várnak.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a kampány minden nehézsége ellenére pozitívnak értékelte a párt által elért eredményeket. Elmondta: leülnek tárgyalni a Smerrel, de véleménye szerint Robert Fico pártjának nincs szüksége koalíciós partnerre. Hozzátette: el tudják képzelni az együttműködést a Smerrel.

A győztes Smer elnöke, Robert Fico és párt vezetésének több tagja a párt központjában összegyűlt újságírók előtt, énekléssel és tánccal ünnepelte meg a győzelmet. Az ünneplést követő sajtótájékoztatón a Smer elnöke elmondta: titkos vágya teljesült azzal, hogy több mint egy millió szavazatot sikerült szerezniük. Hozzátette: mindegyik parlamenti párttal tárgyalni fognak a koalíciós együttműködés lehetőségeiről.

A 2012-es szlovákiai parlamenti választások hivatalos végeredményeinek bejelentését vasárnap délre ígérte a központi választási bizottság.

Szlovákiában március 10-én azt követően tartottak előrehozott parlamenti választásokat, hogy 2011 októberében Iveta Radicová kormánya gyakorlatilag megbuktatta önmagát azt követően, hogy az euróövezeti mentőöv elfogadásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötötte össze. A bizalmi szavazáson akkor csak 55 támogató voksot kapott a kabinet.

Olvasóink írták

 • 10. lilongwe 2012. március 11. 20:11
  „Egyik kutya, másik eb (mármint az MKP és a Híd).
  Az egész azzal kezdődött, hogy nem fért meg egymás mellett a mérsékeltebb (Bugár) és a radikálisabb, helyenként nacionalista beütésű MKP (Duray, Csáky).
  A szlovákiai magyarok pedig nem hülyék, nem fognak olyan valakire szavazni, aki úgy akar segíteni nekik, hogy közben rosszat tesz velük. Talán ha a 21. században nem 19. század beli gondolkodást forszírozna a (határon inneni és túli) magyar politikai elit, a helyzet más lenne...”
 • 9. baba60 2012. március 11. 17:14
  „Orbánnak megint sikeres volt a diplomáciai húzása, vagy széthúzása. Úgy ahogy itthon. Imádja összeugrasztani az embereket, azután hátradőlve szemléli, jó munkája eredményét. Gratula.”
 • 8. csafe 2012. március 11. 16:54
  „Szerintem a Felvidéki magyar Testvéreink még nem felejtették el az MKP-"támogató" Orbán 2010-es választás előtt a kettős állampolgárság idő előtti bejelentését! Nem bírt 2 hetet várni a betlizéssel.
  Nem lehet az ottani magyarokat megvédeni kokik és sallerek osztogatásával.”
 • 7. racionalitás? 2012. március 11. 16:20
  „6.Agyalapi 2012.03.11. 15:01

  én sem írhattam volna szebben....és jó maygar szokás szerint...ismét ment a széthúzás!!!!!!”
 • 6. racionalitás? 2012. március 11. 15:51
  „no akkor a két kicsi gida a hídon majd el lesz egymással....fico és dakotaközmondás!”
 • 5. Agyalapi 2012. március 11. 15:01
  „Ficóval törököt fogtak Orbánék. Addig erőltették a magyar kártyát, míg alsóval leütötték. Így lesz a romániai meg a délvidéki magyarok esetében is. Különben összefogni csak gondolkodó, tisztán látó emberek tudnak, akiket megvezetnek ostoba demagóg szövegekkel, azok képtelenek józan együttműködésre.”
 • 4. zoltanszabo 2012. március 11. 14:39
  „Összefogás hiánya : magyar népbetegség. Itthon és külföldön is !
  Ficó és bandája a legnagyobb ellenfele a magyarságnak.Nem csókos orbán bandájával. Érdekes pl. Ficót nem cseszegeti az EU ,bár mit tesz, neki lehet, nem ítélik el !”
 • 3. Agyalapi 2012. március 11. 13:43
  „Az MKP már másodszor kapott halálos csókot a Fidesztől. De megkapja Tökös László és csapata a romániai magyarokkal kapcsolatban, meg a délvidékiek is. Hogy nem veszik észre a határon kívüli EGYES magyarok, hogy rossz lóra tesznek? Vagy azok is mennek előre, mint a vak ló?”
 • 2. macs 2012. március 11. 13:40
  „Amennyiben összeadjuk a két magyar párt által elért eredményt és feltételezzük, hogy együtt indulva is ennyit értek volna el, az 11,44%. Komoly erőt képviseltek volna, ami a magyaroknak csak előnyére vált volna. Kár, hogy nem fogtak össze.”
 • 1. zehn 2012. március 11. 11:12
  „A fidesz által favorizált MKP -t /mint tudjuk a másik magyar párttal a Híddal szóba sem állnak/ ott sem favorizálták a magyarok. Azért, azon is el lehet meditálni, hogy egy erős egyesült/egységes/magyar párt ott lenne 10% nál. Persze a hírhedt magyar betegség a széthúzás,tényleg nem ismeri a határokat. Mint látjuk, sajna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gránátokat dobtak egy autóbusz-állomásra

A kenyai fővárosban történt merényletnek három halálos, valamint több mint húsz sebesült áldozata… Tovább olvasom