Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Fico: rosszul kezdett az új magyar kormány

A szlovák kormányfő szerint "rosszul" kezdett az új magyar kormány. Robert Fico úgy véli: a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény elfogadása, valamint az a tény, hogy Orbán Viktor első hivatalos útja Lengyelországba vezet, "felesleges idegességet váltott ki".
A kormány szerdai ülése után Fico újságíróknak azt mondta: "Orbán bejelentett lengyelországi látogatása úgy fest, mintha jelképesen átugraná saját területét és egy Magyarországgal szomszédos országba menne." Hozzátette: "Ilyet nem szokás tenni."

Egyúttal megismételte korábbi kijelentését, miszerint Magyarország nem önmagával határos, ahogy azt a magyar politikusok hangoztatják, hanem "egy öntudatos és szuverén Szlovákiával".

A pozsonyi kormány szerdai ülésén javaslatot fogadott el a szlovák állampolgársági törvény módosításáról, amely szerint az a szlovák állampolgár, aki felveszi a magyar állampolgárságot, automatikusan elveszíti a szlovákot.

"Nekünk egyszerűen védekeznünk kell" - szögezte le Fico. Azt mondta: a szlovák fél az utolsó percig kivárt, de Budapest nem hajlandó a tárgyalásra, holott azt Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa is kérte a felektől. A kormányfő azt állította, hogy a szlovák válaszlépés megfelel az európai normáknak.

"Nézzük tétlenül, hogy valaki saját állampolgárai körzetét akarja létrehozni a Szlovák Köztársaság területén? Nézzük tétlenül, hogy valaki a magyar identitást erősíti a Szlovák Köztársaság területén?" - reagált Fico azokra a felvetésekre, hogy a szlovák törvénymódosítás ellenkezést vált ki a szlovákiai magyarokból, miután ellenük irányul.

Azt állította, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyezteti lépéseit a Fidesszel. "Ez teljesen világos és nyilvánvaló" - jegyezte meg Fico. Úgy vélekedett, hogy Csáky Pál, az MKP elnöke szándékosan igyekszik kiélezni a helyzetet, s felhívta a szlovák pártokat, hogy ne működjenek együtt a magyar párttal.

A miniszterelnök megismételte korábbi kijelentéseit: érdeke Szlovákia és Magyarország jó kapcsolata, bármikor és bárhol kész tárgyalni Orbán Viktorral.

Olvasóink írták

 • 11. jq 2010. május 27. 14:05
  „Miért, ők nem erősítik a szlovák identitást Magyarországon az itt élő szlovákok között? Ha nem, akkor szégyellhetik magukat!”
 • 10. MD2009 2010. május 27. 06:34
  „szilléri

  Ez jó volt...:-) :-)”
 • 9. CsImre 2010. május 27. 00:08
  „Magyarországon még nem szavaztak az új kormányról, így az nem is csinált semmit. A magyar kormányfő meg oda látogat, ahová akar.

  Amúgy meg nem tudom miért nem lehetett még ezzel kicsit várni...”
 • 8. szilléri 2010. május 26. 22:28
  „,,A szlovák kormányfő szerint "rosszul" kezdett az új magyar kormány. Robert Fico úgy véli: a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény elfogadása, valamint az a tény, hogy Orbán Viktor első hivatalos útja Lengyelországba vezet, "felesleges idegességet váltott ki".

  Nem csodálom !
  Lesz még Lengyel Magyar közös határ, de azért a kisebbségek beszélhetnek pl. szlovákul is !”
 • 7. Ferrer 2010. május 26. 18:18
  „"Nézzük tétlenül, hogy valaki saját állampolgárai körzetét akarja létrehozni a Szlovák Köztársaság területén? Nézzük tétlenül, hogy valaki a magyar identitást erősíti a Szlovák Köztársaság területén?"

  Nézzétek csak! Komolyan, ezekre az emberekre már nincsenek szavak.”
 • 6. franzvon 2010. május 26. 18:03
  „"A pozsonyi kormány szerdai ülésén javaslatot fogadott el a szlovák állampolgársági törvény módosításáról, amely szerint az a szlovák állampolgár, aki felveszi a magyar állampolgárságot, automatikusan elveszíti a szlovákot."
  O.K. akkor félmillió magyar állampolgár fogja lakni a Felvidéket.”
 • 5. papipa 2010. május 26. 16:40
  „Miért nem annak a frakkját rágjátok, aki aláírta az1997-es egyezményt?
  Én szívesen seggbe rugnám!”
 • 4. Falcao 2010. május 26. 16:39
  „Mi köze van neki mint leköszönő miniszterelnöknek magyarország belügyeihez?
  Semmi.Látszik, hogy közeleg a választás és ki kell játszani a magyarkártyát.”
 • 3. 751510 2010. május 26. 15:12
  „Paranoiás Ficó Róbert elég vad dolgokat képzeleg. Mindenesetre, ha szerinte rosszul kezdett a magyar kormány, akkor valószínűleg jó úton járunk...”
 • 2. nehazudjDM 2010. május 26. 14:41
  „Azzal tettünk rosszat, hogy erre 20 évet kellett várni...”
 • 1. lilongwe 2010. május 26. 13:05
  „Fico - Orbán...egyre megy.
  Orbánt csak a saját öntelt képe érdekli és le se sz**ja, hogy ezzel 520 000 szlovákiai magyarnak tett rosszat.
  Gratulálok, Führer!

  (valaki esetleg utánaolvashatna az 1997-ben aláírt egyezménynek HUN és SVK között, mi is van benne...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős pokolgépes merénylet Thaiföldön

Kettős pokolgépes merényletet követtek el szerdán Thaiföld többségében maláj muzulmánok lakta déli… Tovább olvasom