Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Fico: Sólyom kijelentései Szlovákia ellenesek

Szlovákia - Robert Fico szerint Sólyom László szerbiai kijelentései, miszerint a szlovákiai kisebbségeknek idegen nyelvként kellene tanulniuk a szlovák nyelvet "alattomos és átgondolt" Szlovákia ellenes támadást jelentenek, ami ellen Pozsony a leghatározottabban tiltakozik. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint szakmai kérdésről van szó, s Fico túl érzékenyen reagált.
"Ezeket a nyilatkozatokat a Szlovák Köztársaság egysége elleni durva támadásnak tartjuk, mert a szlovák nyelvtudás gyengítése a szlovákiai állampolgárok körében függetlenül azok nemzetiségétől a Szlovák Köztársaság meggyengítését jelenti. A Szlovák Köztársaság szétveréséről, az államiságának alapvető részeiről van szó" - jelentette ki a szlovák kormányfő hétfői pozsonyi sajtóértekezletén.

"Sólyom kijelentései újra igazolják, hogy nagyon helyes volt tavaly augusztusi döntésünk, amikor a magyar államfőtől megtagadtuk a belépési engedélyt Szlovákia területére" - mondta a miniszterelnök.

Szerinte Sólyom kijelentéseinek egyértelműen az a célja, hogy a szlovákiai magyar iskolákban korlátozzák a szlovák nyelv oktatását, s minél inkább "eltávolítsák" a szlovákiai magyarokat a szlovák államtól.

A kormányfő úgy véli: Szlovákia minden állampolgárának bírnia kell a szlovák nyelvet, s ezért Sólyom nyilatkozatai a szlovákiai magyaroknak is ártanak. A szlovák kormány számára "abszolút elfogadhatatlan", hogy az országban olyan lakossági csoportok legyenek, amelyek nem bírják az államnyelvet.

"Az MKP felhívja a figyelmet arra, hogy minden nyelv tanítása szakmai, és nem politikai kérdés, miközben figyelembe kell venni az adott nyelv tanításának korszerű módszertanát. Köztudott, hogy a szlovák a szláv nyelvek, míg a magyar a finnugor nyelvek családjába tartozik. Logikus tehát, hogy ezt az eltérést a nyelv tanításakor is tiszteletben kell tartani" - olvasható az MKP nyilatkozatában, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.

A magyar párt valószínűnek tartja, hogy Fico ezzel a támadással csak arról a politikai hibáról akarja elterelni a figyelmet, amelyet a hazafiassági törvény rossz előkészítésével vétett.

Fico felszólította a magyar köztársasági elnököt, hogy hagyjon fel a szlovák belügyekbe való beavatkozásaival, s inkább a magyarországi kisebbségekkel, a "tönkretett" magyarországi szlovákokkal törődjön.

A kormányfő elmondta: felkéri a szlovák államfőt és a külügyminisztert, hogy szintén erélyesen tiltakozzanak Sólyom kijelentései ellen.

Marek Madaric kulturális miniszter úgy vélte, hogy Sólyom kijelentéseinek "jelképes értéke van", mert "lealacsonyítja a szlovák nyelvet". A tárcavezető arra is panaszkodott, hogy Dél-Szlovákiában, ahol többségben élnek a magyarok, "a szlovákokat elmagyarosítják".

Sólyom László a múlt héten a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) jelentette ki, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

Olvasóink írták

 • 3. pocokkaa 2010. március 15. 20:32
  „"Sólyom László a múlt héten a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) jelentette ki, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet." - ez ugyanannyira elfogadhatatlan, mint az lenne, ha a magyarországi szlovákoknak idegen nyelvként kellene tanulni a magyart.
  Egy kisebbségnek minden országban joga van saját anyanyelvének használatához, de nincs joga az államnyelv semmibevételéhez. Akár itthon, akár külföldön...
  Jót tesz Sólyom az országnak... nagyon...”
 • 2. lilongwe 2010. március 15. 20:05
  „Sólyom egy bunkó paraszt, mint ahogy Fico is...egymásra találnak valamennyi ilyen jellegű kijelentéssel...
  Az a legszomorúbb, hogy az ilyen parasztok vitaostora az "átlag" embereken csattan...akár magyar, akár szlovák...”
 • 1. 751510 2010. március 15. 18:41
  „Ennyire önbizalomhiányos politikusaink még nekünk sincsenek, mint ez a Ficó...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt a neonáci félkatonai csoport tagjai

Franciaország - Neonáci ideológiát valló fegyveres csoport szervezésének vádjával 14 francia személy… Tovább olvasom