Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Finnország vonakodik az euróövezeti segélyalap megerősítésétől

Szkeptikus az ESM euróövezeti segélyalap rendelkezésére álló összeg megemelését illetően Finnország.
Finnország szkeptikus az ESM euróövezeti segélyalap rendelkezésére álló összeg megemelését illetően az EU-Bizottságnak és az Európai Központi Banknak (EKB) az adósságszolgálati válság elmélyülésének megakadályozására tett felhívása ellenére is.

"Még nem döntöttünk a kormány által képviselendő álláspontról, de egy kissé szkeptikusak vagyunk az alap nagyságát illetően" - mondta Jyrki Katainen finn miniszterelnök az észak-finnországi Saariselkae városban európai vezetőkkel folytatott informális megbeszélésen. "Azt már eldöntöttük, hogy az ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) jó lesz, ha valamivel korábban kezdi meg működését az eredeti elképzelésnél és a feltőkésítését is fel kell valamennyire gyorsítani" - mondta, de megkérdőjelezte annak szükségességét, hogy még ennél is tovább kellene menni a tűzfal eszközeinek megemelésében.

A törlesztési nehézségekbe keveredett euróövezeti országok támogatása kényes politikai téma Finnországban, ezért Berlin mellett Helsinki az, amelyik leginkább vonakodik újabb összegekkel járulni hozzá a közös kasszához. A döntéshez euróövezeti konszenzus szükséges, de mivel Berlin és Finnország nem igazán igyekszik lépni az ügyben, az EKB megegyezésre szólította fel a tagállamokat.

"Az EKB álláspontja világos. A tűzfal eszközeit szerintünk a mostanára valamelyest konszolidálódott helyzet ellenére is meg kell emelnünk azért, hogy partnereink a G20-ban szintén megtehessék a magukét" - mondta Jörg Asmussen, az EKB Kormányzótanácsának tagja.

Hasonló állásponton van az EU-Bizottság is. Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős biztos is arra szólította fel az euróövezeti országokat, hogy "a tűzfal megerősítésével tegyék teljessé az átfogó kríziskezelő intézkedéscsomagot" egyúttal kifejezte reményét, hogy "kielégítő kompromisszumra" sikerül jutni az euróövezeti pénzügyminiszterek jövő péntek-szombati koppenhágai találkozóján.

Az euróövezeti finanszírozási nehézségek áthidalására szánt állandó ESM Európai Stabilitási Mechanizmus 500 milliárd euróval feltőkésítve júliusban kezdi meg működését. Az elképzelések szerint legalább egy évig párhuzamosan működik majd a 2010 májusában felállított EFSF európai pénzügyi stabilitási eszközzel. Az EFSF által segélycsomagok finanszírozására már lekötött mintegy 192 milliárd euró leszámításával az ESM 308 milliárd eurós "tűzfallal" rendelkezik. Az euróövezeti pénzügyminisztereknek ennek megemeléséről kell dönteniük.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. március 24. 19:18
    „A finnek jogosan aggódnak ! Mert mit is láthattak : csődről ordibálva öntötték a milliárdokat látszólag a görög államkincstárba , valójában, a német és francia stb. bankosok zsebébe! A legszebb: azonnal vetettek a görögökkel,
    100 milliárd euróért francia fegyvereket ! csak azért hogy ha már kenyérre valójuk nincs de tankjuk legyen! Ez ám a szolidaritás ! ilyen az unió segítőkészsége ! a kis államoknak kell összeguberálni a lóvét ! a nagyok meg nagy POFÁVAL ADAKOZNAK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar demokráciáért tüntettek a berlini magyar nagykövetségnél német szervezetek

A magyar demokráciáért tüntetett szombaton a berlini magyar nagykövetség épülete előtt nagyjából… Tovább olvasom