Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Fitch: növekszik a nyomás a brit ˝AAA˝ államadós-osztályzaton

Nagy-Britannia az euróövezeten kívüli legnagyobb olyan gazdaság, amelyre a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyaránt az elit "AAA/Aaa" szuverén besorolást tartja érvényben.
A vártnál gyengébb idei gazdasági és költségvetési teljesítmény miatt erősödik a nyomás Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatán - közölte Londonban ismertetett keddi értékelésében a Fitch Ratings.

Nagy-Britannia az euróövezeten kívüli legnagyobb olyan gazdaság, amelyre a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard&Poor's, Fitch Ratings - egyaránt az elit "AAA/Aaa" szuverén besorolást tartja érvényben. A Standard&Poor's tavaly augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" államadós-osztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra rontva az amerikai besorolást, amelyre negatív kilátást hagyott érvényben.

A Fitch azonban - amely kedden megerősítette a Bank of Englandre, vagyis a brit jegybankra külön megállapított, de az országosztályzattal azonos, negatív kilátású "AAA" besorolást - ehhez fűzött elemzésében közölte, hogy Nagy-Britannia strukturális államháztartási hiányánál az "AAA" osztályzati sávon belül csak az Egyesült Államoké nagyobb. Ráadásul a Fitch saját, felülvizsgált alapeseti becslése szerint Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája 2015-2016-ra megközelíti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát, amely a cég besorolási kritériumai szerint a brit "AAA" osztályzat megőrzésével még összeegyeztethető adósságszint felső határa.

Mindezek alapján növekedett Nagy-Britannia leminősítésének valószínűsége - közölte keddi elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch ugyanakkor a brit "AAA" besorolást alátámasztó tényezők között említette a magas jövedelemszintű, sokrétű és rugalmas gazdaságot, a robusztus brit intézményrendszert, valamint a politikai és társadalmi stabilitás magas fokát.

A hitelminősítő szerint emellett a független brit monetáris politika és a font tartalékvaluta-státusa sok más, magas adósosztályzatú gazdaságnál nagyobb pénzügyi-gazdaságpolitikai rugalmasságot és adósságelviselő képességet biztosít Nagy-Britanniának. A brit gazdaság adósságtűrő képességét javítja, hogy a brit államadósság átlagos lejárati futamideje a leghosszabb az összes magas besorolású szuverén adós között.

A Fitch Ratings keddi londoni elemzésében közölte: elhanyagolhatónak tartja annak kockázatát, hogy Nagy-Britanniában költségvetés-finanszírozási válság alakuljon ki.

A Fitch márciusban rontotta a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról Nagy-Britannia "AAA" hosszú távú államadós-besorolásának kilátását, a magas strukturális államháztartási deficitre hivatkozva.

A cég a kilátásrontáshoz fűzött akkori elemzésében jelezte ugyanakkor, hogy a következő két évben várhatóan nem rontja a brit szuverén adósosztályzatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azerbajdzsán cáfolja, hogy segítené Izraelt egy Irán elleni támadásban

Baku nem engedi, hogy Izrael vagy bármely más ország felhasználja légterét, illetve területét egy… Tovább olvasom