Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Fluoreszkáló medúzát fedeztek fel a csillagos égen

Washington - Kozmikus fluoreszkáló "medúzát" fedezett fel az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) infravörös csillagászati műholdja.
A csillagok közt fluoreszkáló "medúzáról", amelyet a tavaly decemberben felbocsátott WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer/Széles látószögű infravörös felmérő műhold) észlelt, azonban nagyon gyorsan kiderült, hogy egy 220 éve ismert objektum. Ez nem más, mint a Taurus (Bika) csillagképben lévő NGC 1514-es jelzésű, megjelenése miatt "Kristálygömbnek" is nevezett planetáris köd (nebula), amelyet 1790-ben fedezett fel Sir William Herschel - olvasható a Discovery News hírei között és az Astronomy csillagászati hírportálon.

A planetáris köd gázból és plazmából álló világítóburok, amely bizonyos típusú csillagok körül képződik az életük vége felé ledobott gázfelhőből. Elnevezésük onnan ered, hogy a kisebb távcsövekben az óriásbolygókhoz (Jupiter, Szaturnusz) hasonlónak látszanak, de valójában semmi közük a bolygókhoz; csillagokból kilökődött anyagból alakulnak ki.

Sir William Herschel természetesen a látható fény tartományában észlelte a planetáris ködöt. Infravörös fényben viszont olyan részleteket mutatott ki a műhold, amelyeket még sohasem figyelhettek meg korábban az asztronómusok: a felvételeken két aszimmetrikus gyűrű látható a nebula belsejében.

S hogy honnan került a két infravörös gyűrű a planetáris köd belsejébe? Mint a NASA tudósai rámutatnak, a nebula egy haldokló csillagpárosnak ad otthont. A gyűrűk a csillagok agóniája közben kibocsátott porból állnak.

"A WISE azért volt képes elsőként észlelni a gyűrűket, mivel a csillagpor infravörös fényben izzik. Ezt a planetáris ködöt több mint két évszázada ismeri a tudomány, ám a WISE tanúsága szerint az objektum még mindig képes meglepetésekkel szolgálni" - hangsúlyozta Michael Ressler, az Amerikai Űrkutatási Laboratórium WISE-csoportjának kutatója.

A legújabb WISE-felvételeken az infravörös fény "színkódolt", azaz a különböző színek - a kék, türkiz, zöld és vörös - más-más hullámhosszt jelentenek. A porgyűrűk narancssárga színűek, a középpontban látható fehér pont pedig a haldokló csillagpáros, amelyek túl közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy a műhold képes lenne különválasztani őket a fotókon

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A XX. századi magyar fotográfia nagyjainak tárlata nyílik Londonban

Budapest/London - Londonban a Királyi Művészeti Akadémián Szemtanúk: Magyar fotográfia a XX. … Tovább olvasom