Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Foghíjas iszlám konferencia kezdődött Berlinben

A mintegy 3 milliós németországi muzulmán lakosság integrációját elmélyíteni hivatott konferencia kezdődött hétfőn Berlinben a német kormány, illetve a muzulmán szervezetek képviselői között.
A tanácskozás azonban meglehetősen foghíjas, hiányzik ugyanis a legtekintélyesebb muzulmán szervezet, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa. Egy másikat, az úgynevezett Iszlám Tanácsot pedig a hatóságok zárták ki, mert egyik tagszervezetének vezetői ellen büntetőjogi eljárás kezdődött.

Ennek ellenére az úgynevezett iszlám konferencia vezetője, Thomas de Maiziere belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a tanácskozás elősegíti a muzulmán lakosság beilleszkedését, továbbá a keresztények és a muzulmánok közötti közeledést.

A német kormány és a muzulmán szervezetek közötti párbeszéd, illetve az integráció előmozdítása érdekében a konferenciát 2006-ban Angela Merkel kancellár hívta életre, és vezetőjévé az akkori belügyminisztert, Wolfgang Scha:ublét nevezte ki. A kancellár abból indult ki, hogy az integráció kétirányú utca, azaz a kormánynak biztosítania kell a muzulmán lakosság beilleszkedéséhez szükséges feltételeket, ugyanakkor a muzulmánoknak tiszteletben kell tartaniuk a német alkotmányban foglaltakat, illetve az ország törvényeit, és élniük kell a számukra biztosított lehetőségekkel. Az iszlám konferencia első tanácskozásain a többi között olyan kérdések kerültek napirendre, mint az iszlám papok németországi képzése, az iszlám vallás oktatása a németországi iskolákban, továbbá a német nyelvoktatás, valamint a munkavállalás elősegítése a muzulmán lakosság számára.

Szakértők szerint az eddigi tanácskozások nem hoztak számottevő eredményeket. A második Merkel-kormány ugyanakkor hangsúlyozta a konferencia folytatásának szükségességét, és a hétfőn kezdődött tanácskozás - immár az új belügyminiszter vezetésével - ennek nyitányát jelentette.

Az előjelek azonban meglehetősen kedvezőtlenek voltak, a kormány ugyanis a résztvevők köréből kizárta az Iszlám Tanácsot, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa pedig bejelentette, hogy bojkottálja a konferenciát. A tanács vezetője, Ayyub Axel Köhler arra hivatkozott, hogy a nézete szerint Németországban erősödő iszlámellenességet a konferencia nem tárgyalja a szükséges mértékben, kifogásolta a napirendet, továbbá a résztvevők összetételét. Úgy értékelte, hogy tisztázatlanok a célkitűzések, és valójában "felülről elrendelt" tanácskozásról van szó.

Az első tanácskozáson a kormány képviselői mellett 17 állami és ugyancsak 17 muzulmán szervezet képviselői vettek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cölibátus eltörlését kéri a bolíviai elnök

A cölibátus eltörlését kérte Evo Morales bolíviai elnök abban a levélben, amelyet hétfőn adott át… Tovább olvasom