Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Földrengés Kínában: keresik a túlélőket

Amíg van remény, nem adják fel az élők utáni kutatást - hangoztatta pénteken Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő Jüsu központjában (Yushu) az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban történt nagy erejű földrengés legsúlyosabban érintett településén.
Ven előző nap érkezett a szerdai 7,1-es erősségű földrengés sújtotta térségbe és azóta a mentést ellenőrzi, beszél a mentőkkel, a sérültekkel, igyekszik megnyugtatni az eltűnt hozzátartozóik miatt aggódókat, az ellátásra szorulókat.

"A központi kormány osztozik a fájdalmatokban, a ti veszteségetek, a mi veszteségünk, közösen gyászolunk" - mondta kormányfő, aki a Kínában nem ritka katasztrófák idején személyes jelenlétével közismerten az elsők között veszi ki részét a lakosság megnyugtatásából.

"Amíg a legkisebb esély is van, mindent meg fogunk tenni és nem fogjuk feladni" - mondta Ven, aki kórházat, árvaházat és egy iskolát is felkeresett. Megígérte, hogy mindenkit maximálisan ellátnak, biztosítják a ruhát, az élelmet és az ivóvizet, s mielőbb helyreállítják az infrastruktúrát, különösen az áramszolgáltatást.

A mentők központjának pénteki jelentése szerint a csinghaji földrengés halálos áldozatainak száma 760, még 243 embert tartanak eltűntként nyilván. A sérültek száma:11477, közülük 1174 állapota súlyos. Eddig már 4200-an hagyhatták el a kórházakat. Csinghaj (Qinghai), Szecsuan és Ganszu (Gansu) kórházaiba több száz sérültet szállítottak.

Jüsu központjában - az epicentrumtól 50 kilométerre fekvő Kjeku (Gyegu) városban - több mint hétezer mentő van éjjel-nappal szolgálatban.

Az épületek romjai között már markolók, daruk, és munkagépek láthatók; a tapasztalt mentők mellett egészségügyi dolgozók százai dolgoznak a helyszínen. Jelentések szerint még mindig nem jutott el minden rászorulóhoz elegendő meleg ruha, gond az ivóvízellátás és kevés a gyógyszer.

Országosan már megindult az adományok gyűjtése, a Hszinhua hírügynökség pénteki jelentése szerint a 11. Pancsen láma a tibeti buddhisták második számú vallási vezetője százezer jüant (14700 dollár) adományozott a bajban lévők megsegítésére. A láma ugyancsak kérte a tibeti szerzeteseket, hogy imádkozzanak az áldozatokért.

Csütörtökön a prefektúra távolabbi részéből, a Garze kolostorból 700 láma érkezett a helyszínre, hogy segítse a mentést és az emberek megnyugtatását.

Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúra Csinghaj tartomány nagyrészt tibeti nemzetiségűek lakta részén található, lakóinak 97 százaléka tibeti nemzetiségű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés Kínában

Amíg van remény, nem adják fel az élők utáni kutatást. Tovább olvasom