Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Földrengés után másfél méteres szökőár a Salamon-szigeteken

Nyolcas erősségű földrengés rázta meg a Salamon-szigeteket. Az így keletkező szökőár megrongált mintegy 50 házat, és 5 embert megölt
Nyolcas erősségű földrengés rázta meg szerdán a Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigeteket, a kormány szóvivője szerint legalább négy, kórházi illetékesek szerint öt ember meghalt.

A földmozgás hatására keletkező szökőár megrongált mintegy 50 házat a szigetcsoport egyik tagján. A 30 ezer lakosú Salamon-szigetek kormányának szóvivője, Robert Iroga a BBC-nek azt mondta, hogy a földrengésben legalább négy ember meghalt. Helyi kórházi vezetők elsődleges adatai szerint viszont öten haltak meg, közöttük egy gyermek.
A közép-európai idő szerint hajnali negyed háromkor történt rengés fészke alig valamivel a földfelszín alatt, 5,8 kilométer mélyen volt, epicentruma pedig a szigetcsoporthoz tartozó Lata szigettől mintegy 60 kilométerre - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ szökőárriadót rendelt el sok szigetországra vonatkozóan az óceán déli részén. A legmagasabb vízszintemelkedés a Salamon-szigetek egyik tagját, a Santa Cruz-szigetet érte el. A hullámok maximális magassága 1,5 méter volt. Új-Kaledóniában volt még jelentősebb vízszintemelkedés, maximálisan 55 centiméter. A szökőárriadót egy-két óra elteltével a Salamon-szigetek minden szigetére vonatkozóan lefújták.

Japán keleti partjainál később szintén cunamiriadót rendeltek el, mert 50 centiméteres szökőár várható. A figyelmeztetés mindenekelőtt Hokkaidótól Kjúsúig, valamint Okinava partjainál van érvényben – közölte a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. A lakosokat felszólították, hogy ne közelítsék meg a partokat.

Korábban

A közép-európai idő szerint hajnali negyed háromkor történt rengés fészke alig valamivel a földfelszín alatt, 5,8 kilométer mélyen volt, epicentruma pedig a szigetcsoporthoz tartozó Lata szigettől mintegy 60 kilométerre - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ cunamiriadót rendelt el sok szigetországra vonatkozóan az óceán déli részén. A legmagasabb vízszintemelkedés a Salamon-szigetek egyik tagját, a Santa Cruz-szigetet értéke el. A hullámok maximális magassága 1,5 méter volt. A 30 ezer lakosú Salamon-szigetek miniszterelnökének szóvivője közölte, hogy emberéletben nem esett kár.

Új-Kaledóniában volt még jelentősebb vízszintemelkedés, maximálisan 55 centiméter.
A szökőárriadót egy-két óra elteltével minden szigetre vonatkozóan lefújták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohamrendőröket vetnek be a görög tengerészsztrájk letörésére

A legnagyobb tengerész szakszervezet egy folyamatban lévő reform ellen tiltakozik, amellyel… Tovább olvasom