Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Főleg külföldiek a Burkina Fasó-i túszdráma áldozatai

A Burkina Fasó-i hotelt péntek este támadtak meg. 26 túszukat megölték,főleg külföldieket.
  • Péntek este fegyveresek támadták meg az ouagadougoui szállodát
  • Túszokat ejtettek, lehet, hogy voltak köztük európaiak
  • 126 túszt szabadítottak ki, 33-an megsebesültek
  • 29-en haltak meg
  • A támadást az al-Kaida vállalta
  • Nem tudni magyar áldozatokról

Az ouagadougoui terrortámadás és túszejtés 29 halálos áldozatának többsége külföldi - közölte egy, a nyomozáshoz közel álló Burkina Fasó-i tisztviselő szombaton.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közölte, a támadásban hat kanadai állampolgár halt meg.

A svájci külügyminisztérium tudatta, hogy két svájci állampolgár vesztette életét Ouagadougouban. Hollandia eddig egy 67 éves állampolgáráról tud, aki meghalt a támadásban. Francois Hollande francia elnök a Twitteren közölte, hogy a halálos áldozatok között vannak francia állampolgárok is.

A legfrissebb információk szerint a péntek esti fegyveres támadás a Burkina Fasó-i főváros központjában lévő - főleg külföldiek, ENSZ-alkalmazottak és francia katonák által lakott - Splendid ellen, és az azt követő túszejtésben huszonkilenc ember vesztette életét, és mintegy harmincan sebesültek meg - közölte Simon Compaoré belügyminiszter. Összesen 176 túszt szabadítottak ki a mentőakció során - tette hozzá.
   
Compaoré elmondta, három támadó holttestét találták meg, mindannyian férfiak voltak. Megjegyezte, hogy nagyon fiatalok voltak, egyikőjük sem lehetett 26 évnél idősebb. Egy biztonsági forrás korábban azt mondta, hogy négy támadó volt, közülük kettő nő. Egy másik forrás szerint az egyik támadó arab, másik kettő fekete afrikai volt.
   
Roch Marc Kaboré, a nyugat-afrikai ország elnöke szombat esti televíziós beszédében elítélte a támadást, és méltatta a helyi hatóságok és a francia és amerikai különleges erők munkáját, akik közösen 156 túszt szabadítottak ki. Az elnök emellett mintegy 50 sebesültről számolt be.
 
Kaboré biztosította népét, hogy a terroristák elleni harcból győzedelmesen fog kiemelkedni országa, s hozzátette, háromnapos országos gyászt rendelt el.
   
Az elnök közölte azt is, hogy péntek este az ország északi részén elraboltak egy ausztráliai párt, akik 1972 óta működtettek egy klinikát.
   
Fegyveresek péntek este, helyi idő szerint 19.45-kor támadták meg a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű luxusszállodáját és a szemközti kávézót. Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak - vagy felrobbantottak - több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.
   
A merényletet még az este magára vállalta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). Tavaly novemberben ez a szervezet vállalta a mali főváros, Bamakó egy luxusszállodája elleni támadást, amelyben 20 embert öltek meg.

Szombaton írtuk


Véget ért a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában lévő Splendid Hotel és a szemközti étterem-kávézó megtisztítása az al-Kaida terroristáitól - közölte a nyugat-afrikai ország belügyminisztere szombat délelőtt, fél nappal azután, hogy az iszlamista fegyveresek megtámadták a főleg külföldiek, ENSZ-alkalmazottak és francia katonák által lakott luxusszállodát, sokakat túszul ejtettek és legalább 23 külföldi túszukat megölték.

Majtán Richárd nigériai magyar konzul az MTI-vel telefonon azt közölte, hogy  nem tudnak magyar áldozatokról. A Burkina Fasóba is akkreditált nigériai magyar nagykövetség diplomatája elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a nigériai fővárosban, Abujában dolgozó burkinai diplomatákkal, és az ő segítségükkel igyekeznek pontos információkat szerezni az ouagadougoui áldozatokról. Hozzátette, hogy tudomásuk szerint nem sok magyar tartózkodhat a Burkina Fasóban.

A biztonsági erők beavatkozása nyomán végül összesen 126 túszt szabadítottak ki, köztük legalább 33-at sebesülten. "Három terroristát, köztük egy arab és két fekete-afrikai fegyverest megöltek" - ismertette Simon Compaoré miniszter, újabb halálos áldozatokról nem téve említést.

 
Fotók

A Burkina Fasó-i csendőrség egy tisztje nem sokal szombat dél előtt arról számolt be, hogy az al-Kaida egy negyedik fegyveresét is megölték a környező épületek visszafoglalása közben. Vele az étterem-kávézó szomszédságában lévő Yibi Hotelben végeztek. A tiszt elmondta, hogy a megölt támadók közül kettő nő volt.

A nyugat-afrikai ország elnöke, Roch Marc Christian Kaboré szombat délben az állami rádióban beszélve elmondta, hogy "nem végleges" adatok szerint a terroristák legalább 23 embert öltek meg, akik hovatartozásuk szerint 18 különböző ország állampolgárai voltak.

A Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója még az éjjel azt nyilatkozta, hogy a kórházba szállított sebesültek szerint a támadók célpontjai külföldiek voltak. A helyi Burkina TV hírtelevízió az egyik megszökött túszra hivatkozva azt közölte, hogy a támadók az összes "fehér" túszt megölték.

A fegyveresek péntek este, helyi idő szerint 19.45-kor támadták meg a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű luxusszállodáját és a szemközti kávézót. Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak - vagy felrobbantottak - több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.
 
Fotók

A merényletet még az este magára vállalta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). Tavaly novemberben ez a szervezet követett el terrortámadást a mali főváros, Bamakó egy luxusszállodája ellen is.

A biztonsági erők szombat hajnalban francia különleges egységek támogatásával kezdték meg a túszmentő akciót.

Több mint hatvan túsz kimenekítése után a burinai biztonsági erők hajnali öt órakor egy francia különleges alakulat támogatásával indítottak végső támadást a hotelben lévő dzsihadisták ellen, később pedig akciót indítottak a szemközti kávézó elfoglalására is, amelynek teraszán a tűzoltók előzőleg egy tucat holttestet találtak.

Francois Hollande francia elnök Párizsban megerősítette, hogy francia katonák részt vesznek a terroristák ellen indított műveletben, egyúttal kormánya teljes támogatásáról biztosította a tavaly novemberben hivatalba lépett Marc Roch Christian Kaboré burkinai államfőt. A Pentagon egy tisztségviselője közben Washingtonban azt közölte, hogy amerikai katonák is bekapcsolódtak az ouagadougoui terroristák elleni műveletbe: hatvanan a francia akciót segítik, tizenöt katonát pedig az amerikai nagykövetséghez vezényeltek. A pentagonbeli forrás azt is elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok igyekszik hírszerzési és felderítési téren is támogatni a francia alakulatokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi Schengent

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi Schengent
Minden menekültet ellenőriznek a határon, és a gazdasági menekülteket pedig visszautasítják. Tovább olvasom